ABC Przypraw: Smak i wygląd

16.10.2014
ABC Przypraw: Smak i wygląd

Smak i wygląd domowych wypieków łatwo ożywić rozmaitymi posypkami – makiem, sezamem, nasionami słonecznika… a także ziołami. Szczególnie polecamy rozmaryn. Żywiczny zapach i przyjemny, lekko gorzkawy smak rozmarynu sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do wypieków wywodzących się zarówno z kuchni polskiej, jak i kuchni śródziemnomorskiej. Podczas wypiekania uwolnią się olejki eteryczne z rozmarynu, a wykwintny charakter zioła ożywi smak gotowych wypieków.

Rozmaryn stosuje się w kuchni także w celu urozmaicenia smaku mięs: baraniny, dziczyzny, pieczeni jagnięcej i wieprzowej, a także wędlin i ryb. Dodatkowo aromatyzuje likiery, wódki żołądkowe, wino oraz piwo. Rozmaryn warto dodawać również do zup jarzynowych, gdyż nadaje im wyjątkowego smaku. Rozmaryn doskonale nadaje się jako dodatek do sosów, pizzy, czy smażonych ziemniaków. Niepowtarzalnego smaku i aromatu nada również wszelkiego rodzaju marynatom do mięs.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

izapozdro

20.10.2014 20:16
rzadko używam rozmaryn w kuchni, ale nadszedł czas aby to zmienić :)

bietka

17.10.2014 14:19
lubię rozmaryn, najlepszy jest do pieczonych ziemniaczków :)
prymat