Smak i wygląd domowych wypieków łatwo ożywić rozmaitymi posypkami – makiem, sezamem, nasionami słonecznika… a także ziołami. Szczególnie polecamy rozmaryn. Żywiczny zapach i przyjemny, lekko gorzkawy smak rozmarynu sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do wypieków wywodzących się zarówno z kuchni polskiej, jak i kuchni śródziemnomorskiej. Podczas wypiekania uwolnią się olejki eteryczne z rozmarynu, a wykwintny charakter zioła ożywi smak gotowych wypieków.
Rozmaryn stosuje się w kuchni także w celu urozmaicenia smaku mięs: baraniny, dziczyzny, pieczeni jagnięcej i wieprzowej, a także wędlin i ryb. Dodatkowo aromatyzuje likiery, wódki żołądkowe, wino oraz piwo. Rozmaryn warto dodawać również do zup jarzynowych, gdyż nadaje im wyjątkowego smaku. Rozmaryn doskonale nadaje się jako dodatek do sosów, pizzy, czy smażonych ziemniaków. Niepowtarzalnego smaku i aromatu nada również wszelkiego rodzaju marynatom do mięs.