ABC Przypraw - Przyprawiamy szparagi

Każdy, kto zastanawiał się, czym przyprawić szparagi tak, aby w pełni podkreślić ich szlachetny i delikatny smak na pewno sięgnąłby po sól i pieprz. Warto sięgnąć po sól o grubszej konsystencji jak na przykład Sól morska czy pieprz czarny ziarnisty w młynku Prymat. Wyrazista struktura soki i pieprzu nieco inaczej nadaje smaku niż przypraw drobno zmielona. To także naturalna i piękna w swojej prostocie ozdoba. Jednak jest jeszcze jedne smak doskonały do szparagów - Gałka muszkatołowa mielona! Doskonałe też będą bardziej pikantne przyprawy jak Imbir czy Papryka ostra.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat wyróżnia się ostrym i jednocześnie nieco gorzkawym smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Nadaje intrygujący aromat pikantnym potrawom i wzbogaca smak słodkich deserów i napojów. Jednym słowem gałka muszkatołowa mielona jest niezbędna w kuchni każdego smakosza. Świetnie podkreśli także smak zupy kremu ze szparagów czy sosów serwowanych do tego wybornego warzywa.
Natomiast miłośnicy pikantnego smaku chętnie przyprawią szparagi czymś bardziej wyrazistym a nawet egzotycznym jak papryka ostra czy imbir.
DUET KREMÓW SZPARAGOWYCH Z GRILLOWANYMI KREWETKAMI
Składniki dla 4 osób:
300 g białych i zielonych szparagów
2 nieduże ziemniaki
1 cebula
100 ml oliwy z oliwek
2 x 500 ml rosołu warzywnego Kucharek
200 ml śmietany 36%
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Cukier
80 g krewetek 16/20
½ łyżeczki Imbiru Prymat
½ łyżeczki sambal oelek lub Papryki ostre
1 łyżka upalonych ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
W dwóch garnkach zagotować po 500 ml rosołu warzywnego. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać ją do gotujących się wywarów. Szparagi umyć, obrać i włożyć do wywaru, każdy rodzaj osobno. Zupy doprawić do smaku cukrem, solą czosnkową i pieprzem Prymat. W celu zagęszczenia zupy można dodać do każdej z nich po jednym ziemniaku. Zupy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i zabielić śmietaną. Krewetki zamarynować w oliwie z oliwek, imbirze i sambal oelek, zgrillować i podawać wraz z zupą. Całość posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Komentarze (0)