ABC Przypraw: Przyprawa do bruschetty

Bruschetta to włoska przekąska, która swoją historią obejmuje najprawdopodobniej już wiek XV. Także dziś może być świetną przekąską podczas mudnialowych rozgrywek – nie tylko dla kibiców drużyny włoskiej.
Początkowo bruschetta była typowo wiejskim, prostym daniem pochodzącym z Abruzji (rolniczego regionu Włoch). W Toskanii mówi się na nią „fettunta” i podaje tak jak tradycja nakazuje: uprzednio opieczony i natarty czosnkiem chleb polewa się obficie oliwą z oliwek. Sposobów na przyrządzenie bruschetty jest jednak całe mnóstwo. Podawać ją można na tysiące sposobów. Najbardziej znanym jest grzanka z pastą pomidorową z bazylią, ale zamiast pomidorów można dodać na przykład ser kozi, lub połączyć pomidory z cebulą. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Przyprawa do Bruschetty i dań kuchni włoskiej to produkt poszerzający bogatą ofertę mieszanek przyprawowych Prymat. Dedykowana szczególnie do bruschetty – grzanek z pastą pomidorową. Znakomicie uzupełni również smak pizzy, makaronów, sosów, zapiekanek i innych typowych dań włoskich.
Przyprawę do Bruschetty i dań kuchni włoskiej można stosować na dwa różne sposoby: w formie sypkiej i jako pastę. Jako sypka mieszanka przyprawowa doskonale sprawdza się do aromatyzowania zup i sosów. Nadaje również wyjątkowego smaku marynowanym rybom i mięsom oraz sałatkom i daniom warzywnym. Aby jednak przygotować Przyprawę do Bruschetty w formie pasty należy połączyć zawartość 1 opakowania przyprawy (15 g) z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego (ok. 100 g), 1 łyżką oliwy z oliwek (ok. 6g) i wymieszać do utworzenia się pasty. W takiej postaci podawać z grzankami, tostami lub świeżym pieczywem, albo jako dodatek do dań kuchni włoskiej - pizzy, makaronów, sosów a nawet zapiekanek.
AROMATYCZNA BRUSCHETTA ORAZ GRISSINI Z SZYNKĄ PROSCIUTTO
Składniki dla 4 osób:
Bruschetta:
8 kromek pieczywa ciabatta
400 g pokrojonych w kostkę pomidorów concasse
Przyprawa do Bruschetty Prymat
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki świeżo tartego parmezanu
Grissini:
20 paluszków grissini
20 plastrów szynki prosciutto
1 pęczek rukoli
100 g pokrojonego w plastry parmezanu
4 łyżki pikantnego sera paprykowego
Sposób przygotowania:
Pieczywo opiec na grillu lub w tosterze. Pomidory wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i doprawić do smaku. Opieczone kromki pieczywa natrzeć czosnkiem. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej aromatyczne pomidory. Całość skropić oliwą i posypać świeżo tartym parmezanem.
Plastry szynki prosciutto posmarować pikantnym serem paprykowym, ułożyć na nich sałatę rukola oraz plastry parmezanu i zawinąć na paluszkach grissini. Tak przygotowana przekąska doskonale pasuje do czerwonego wina Chianti lub piwa.
Komentarze (0)