ABC Przypraw: Musztarda sarepska czy stołowa?

Jednym z ulubionych dodatków do potraw z grilla są musztardy. Nic tak nie dodaje wyrazistego charakteru potrawom z rusztu jak ulubiona musztarda. Jedni preferują łagodny smak musztardy stołowej, podczas gdy inni – wybierają ostrą w smaku musztardę sarepską.
Musztarda stołowa to jeden z najpopularniejszych w polskiej kuchni dodatków do potraw. Przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom delikatnego smaku i tradycyjnej receptury. Zaostrzy apetyt i urozmaici smak zarówno wędlin, żółtego sera czy też mięs pieczonych, jak i z rusztu. Musztarda stołowa o kremowej konsystencji może być również składnikiem marynat do mięs, jak i sosu vinaigrette idealnego do sałat serwowanych do potraw z rusztu.
Musztarda sarepska zawiera wyraziste i ostre w smaku ziarna specjalnie wyselekcjonowanej gorczycy białej oraz czarnej. Odznacza się wyraźną, gruboziarnistą strukturą, ostrym smakiem i intensywnym aromatem. Jest doskonała dla każdego, kto preferuje wyraziste smaki w kuchni. Trudno sobie wyobrazić karkówkę, kiełbasę czy boczek z grilla bez musztardy sarepskiej.
Obie musztardy doskonale ożywią smak grillowanych potraw. Co stawicie na stole na stołową czy sarepską?
Komentarze (2)