Majeranek otarty Prymat to aromatyczna przyprawa o subtelnym smaku wykorzystywana głównie do dań kuchni polskiej. Zwykle majeranek kojarzy się jako przyprawa do ciężkostrawnych posiłków, czyli tłustych mięs, potraw z warzyw strączkowych, zawiesistych zup oraz kapusty. Jednak równie ciekawie podkreśli smak potraw z kaszy.
Majeranek należy do najczęściej stosowanych przypraw. Jest niezastąpionym dodatkiem do sosów oraz sałatek. Stanowi stały składnik niektórych zup: grochowej, fasolowej, kartoflanej, żuru, węgorzowej oraz flaków i kołdunów. Innym zastosowaniem majeranku jest przyprawianie farszu pieczonej kaczki czy gęsi. Majeranek jest często stosowany w połączeniu tymiankiem, te dwie przyprawy doskonale ze sobą współgrają.
Czy wiesz, że….
W przeszłości majeranek był używany do produkcji wody toaletowej, w XVII i XVIII w. spryskiwano nim podłogi w domach - służył jako "domowy dezodorant". Obecnie, wytwarzany przez górne partie rośliny olejek używany jest w przemyśle kosmetycznym.
RACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ
Składniki dla 4 osób:
300 g ugotowanej kaszy gryczanej
3 jajka
3 łyżki drobno tartego wędzonego sera
2 rozgniecione ząbki czosnku
½ płaskiej łyżeczki Kminku mielonego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka Majeranek otarty polski
Sól, , Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wystudzoną kaszę połączyć z jajkiem, serem, czosnkiem oraz wszystkimi przyprawami. Następnie smażyć na oleju okrągłe racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Podawać jako dodatek do dań mięsnych.