Mieszankę przypraw stanowią m.in. aromatyczne zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, cząber czy natka pietruszki oraz wyraziste w smaku przyprawy - chili, pieprz czarny i papryka słodka. Dzięki Przyprawie do dań z makaronu Prymat przyrządzenie domowego spaghetti jest bajecznie proste i szybkie. W efekcie klasyczne włoskie spaghetti będzie doskonałe za każdym razem.
Zastosowanie:
Przyprawa do dań z makaronu doskonale uzupełni smak wszelkich zapiekanek makaronowych. Doda głębi smaku sosom na bazie śmietany, podkreśli także smak sosów grzybowych. Z przyprawą do makaronu można przygotować doskonałe dania typu penne ze szpinakiem, spaghetti carbonara, makaron z sosem serowym czy na przykład makaron parpadelle z grzybami leśnymi.
Przyprawę do dań z makaronu dodajemy bezpośrednio do podgrzewanego sosu lub na samym końcu przygotowywania potrawy, aby zioła uwolniły smak i aromat.
Czy wiesz, że…
Historia sztuki kulinarnej podaje, iż makarony trafiły do Włoch z Chin, a przywiózł je Marco Polo. Były robione z ryżowej mąki. Włosi udoskonalili je i tak im zasmakowały, że stały się narodowym symbolem Włoch.
Dziś Włosi podobno statycznie zjadają 26 kilogramów makronu rocznie, aż 12 kg jadają Wenezuelczycy, a Polacy – niecałe 5 kg.
Warto wiedzieć, że makaron powinien być ugotowany al dente, czyli być lekko twardawy. Wówczas też jest smaczniejszy, jak i mniej kaloryczny.
Makaron pappardelle z grzybami duszonymi w śmietanie
Składniki dla 4 osób:
600 g ugotowanego makaronu pappardelle
50 ml oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
200 g oczyszczonych i umytych kurek lub innych grzybów
60 g szynki parmeńskiej
50 ml białego wina
200 ml śmietany 36%
1 mały pęczek świeżego koperku
80 g sparzonych pomidorów bez skóry i nasion
1 łyżka sosu pesto
1 łyżka pokrojonych w julienne suszonych pomidorów
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
50 g płatków sera parmezan
Sól, pieprz do smaku
Przyprawa do dań z makaronu
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać kurki i pokrojoną w paski szynkę parmeńską, a następnie wlać białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, dodać makaron i posiekany koperek. Makaron dokładnie wymieszać z sosem i przełożyć na talerz.
Sparzone pomidory pokroić na cząstki, połączyć z suszonymi pomidorami, sosem pesto i orzeszkami pinii. Tak przygotowane pomidory ułożyć na makaronie, całość posypać płatkami parmezanu.
Zapiekanka z makaronu i sera pleśniowego
Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego al dente makaronu świderki,
2 pokrojone w kostkę cebule,
4 ząbki czosnku,
8 pokrojonych w paski suszonych pomidorów,
200 ml śmietany kremówki,
150 g błękitnego sera pleśniowego,
6 łyżek tartego żółtego sera lub parmezanu,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 ½ łyżeczki Pieprzu białego mielonego Prymat,
1 łyżeczka Tymianku Prymat do smaku,
Przyprawa do dań z makaronu Prymat do smaku
sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Śmietanę gotować z serem pleśniowym do momentu rozpuszczenia się sera. Ciepły makaron wymieszać z cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i doprawić do smaku. Całość zalać ciepłym sosem serowym, wymieszać, posypać żółtym serem i piec ok. 15 minut w temperaturze 160°C, aż ser się zapiecze. Zapiekankę można wzbogacić plastrami pieczonego kurczaka.