ABC Przypraw: Chili pieprz cayenne

Chili pieprz cayenne to bardzo ostra przyprawa, dlatego należy używać jej z rozwagą i umiarem. Warto dozować ją stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością smaku. Należy również pamiętać, że na drugi dzień, kiedy potrawa „przegryzie się”, może być odczuwana jako jeszcze bardziej ostra.
Przyprawę Chili pieprz cayenne przede wszystkim stosuje się, aby zaostrzyć smak i dodać pikantnego charakteru potrawom. Natomiast w połączeniu z innymi przyprawami jest idealna do marynowania mięs i wzbogacania smaku owoców morza. Dla podkreślenia smaku potraw, warto podgrzać pieprz cayenne mielony na oliwie lub maśle, a następnie dodać na przykład do dań z fasolą i innymi warzywami. Polecamy również dodanie szczypty Chili pieprz cayenne do gorącej czekolady, co cudownie zaostrzy jej smak. Papryka dodaje także „żaru" sproszkowanej przyprawie curry. Stosuje się ją jako przyprawę do pikli, ostrych sosów, a także w postaci olejków i ekstraktów „chili". Ta ognista przyprawa ma także właściwości zdrowotne - w małych ilościach przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. W porze zimowej dodana do potraw skutecznie rozgrzewa nasz organizm, a także zaostrza apetyt.
Przyprawa Chili pieprz cayenne jest niezbędna do przyprawiania dań z fasoli, potraw mięsnych, gulaszu i ostrych zup, zatem doskonała na jesień, kiedy nasze menu się dostosowuje się do spadającej temperatury. Stosując w kuchni Chili pieprz cayenne Prymat, możemy poczuć nutę egzotycznych kuchni świata, które kochają ostre smaki.
Dania na ostro i jesiennie:
ORIENTALNA ZUPA Z GRZYBÓW LEŚNYCH ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ I ZIARNAMI SEZAMU
Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonych w plastry borowików
1 cebula
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka
½ łyżeczki świeżego imbiru
1 mała tacka kiełków soi i słonecznika
Sos sojowy Kikkoman do smaku
1 l bulionu drobiowego Kucharek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki świeżo siekanej kolendry
1 łyżka upalonych ziaren sezamu
Sambal oelek lub Chilli pieprz cayenne Prymat
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, cebulę, czosnek i marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku.
PIKANTNE SKRZYDEŁKA Z CHILI
Składniki dla 4 osób:
24 duże skrzydełka z kurczaka
Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu worcester
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki sambal oelek lub Chili pieprz cayenne Prymat
1 szklanka pikantnego ketchupu
2-3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Umyte i oczyszczone skrzydełka naciąć na zgięciu i marynować ok. 4-6 godzin. Tak przygotowane skrzydełka grillować na 20 minut lub piec ok. 40 minut w temperaturze 160ºC.
Skrzydełka przygotowywane na grillu będą smaczniejsze, jeśli przed zamarynowaniem obgotujemy je przez ok. 20 minut.
Komentarze (0)