Jedni ją uwielbiają, inni wprost odwrotnie. Chociaż wątróbka indycza ma tyle samo zwolenników, jak przeciwników, to nie ulega wątpliwości, iż jest bogata w wiele wartości odżywczych, potrzebnych w diecie każdego z nas.
Wątróbka drobiowa to znakomite źródło wielu mikroelementów i witamin, w tym m.in. żelaza czy cynku. Od czasu do czasu warto skusić się na wątróbkę indyczą, która może pojawić się na naszych talerzach w towarzystwie smażonych owoców. Zarówno słodka gruszka, jak i kwaśne jabłko idealnie będą komponowały się z przygotowaną wątróbką. To od naszego smaku i gustu kulinarnego zależy, które z owoców wybierzemy. Jedno jest jednak pewne! Aby podkreślić jej charakter należy odpowiednio ją przyprawić. Aromatyczny majeranek, intensywny rozmaryn i uniwersalna suszona cebula idealnie komponują się ze słodyczą smażonej gruszki.
Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem
Składniki dla 2 osób:
Majeranek otarty Prymat
Rozmaryn Prymat
Cebula suszona Prymat
Czosnek granulowany Prymat
Wątróbka indycza – 300 g
Cebula – 1 sztuka
Gruszka – 1 sztuka
Ziemniaki – kilka sztuk
Śmietana 36% – 200 ml
Masło – 2 łyżeczki
Mąka
Sól morska gruboziarnista Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbki myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Zalewamy śmietaną i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie 2-3 godzin wyjmujemy wątróbkę z lodówki i osuszamy na papierowym ręczniku lub ściereczce, żeby nie pryskała w trakcie smażenia. Następnie obtaczamy wątróbkę w mące i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3 minut z każdej strony. W międzyczasie wrzucamy ziemniaki do osolonej wody i gotujemy. Możemy też użyć wcześniej ugotowanych ziemniaków. Wystarczy, że wrzucimy je na chwilę do gorącej wody, do czasu podgrzania. Z gruszki usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. ½ gruszki kroimy w średniej wielkości kawałki. Drugą połowę zostawiamy do dekoracji. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do smażonej wątróbki. Danie doprawiamy do smaku rozmarynem, cebulą suszoną i czosnkiem granulowanym i wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojoną gruszkę i całość doprawiamy świeżo mieloną solą, pieprzem czarnym i majerankiem. Na sam koniec dodajemy masło i gdy się rozpuści, zdejmujemy patelnię z ognia. Wątróbki podajemy na talerzu z ugotowanymi ziemniaczkami, przystrojone świeżą gruszką pokrojoną w plastry.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.