Partner merytoryczny: Prymat

Najnowsze przepisy

Aktualności

"Kuchenne rewolucje" w Brańsku

ds

Na Podlasiu leży mała miejscowość Brańsk, która znana jest ze swoich szczególnych walorów przyrodniczych, a także lokalnej kuchni, bazującej przede wszystkim na daniach z ziemniaka. To właśnie tam serwuje się pyszne kartacze, baby i kiszki ziemniaczane.

Chrzan – must have na jesień i zimę

istock_000027850376medium

Ostry i charakterystyczny chrzan ma wiele kulinarnych zastosowań – zarówno prosto ze słoika, jak i jako dodatek do różnych dań. Możemy go dodawać do wędlin, mięs i pieczeni, aby ożywić i urozmaicić ich smak. Łyżka chrzanu dodana do wszelkich sosów, dressingów, a także zup sprawi, że będą one bardziej wyraziste. Jesienią i zimą chrzan doskonale sprawdzi się w naszym menu, gdyż jest nie tylko smaczny, ale też rozgrzewający i zdrowy.

Doradca Smaku VII: Tarta z porami i boczkiem, odc. 40

ds7_p36_tarta_z_porami_foto_krystianszczesny_0048

Pewne produkty idealnie do siebie pasują. Bez wątpienia można to powiedzieć o wędzonym boczku i interesującym w smaku porze. Stanowią one pyszne i wyjątkowe połączenie. Z tymi składnikami Michel Moran przygotował wyśmienitą, wytrawną tartę, od której można się uzależnić!

"Kuchenne rewolucje" w Pabianicach

fotolia_52117626_s

Jadwiga przedwcześnie przeszła na emeryturę, bo do tego zmusiła ją sytuacja. A że nie wyobrażała sobie siedzenie w domu, wpadła na pomysł otworzenia baru "Niebo w gębie i na talerzu". Miało być tam serwowane domowe jedzenie. Jej życiowy partner, z pochodzenia Holender - Johan Paul, dla nie przeprowadził się do Polski. Wspólnie z Jadwigą zainwestował wszystkie swoje oszczędności w niewielki bar.

Doradca Smaku VII: Tortilla na dwa sposoby, odc. 39

ds7_p38_tortilla_foto_krystianszczesny_0073

Idealnie sprawdzi się jako przekąska na wieczór spędzony w gronie znajomych, a także może zastąpić tradycyjny obiad. Tortilla to proste i szybkie danie kuchni meksykańskiej, które pokochał cały świat. W dodatku można ją przyrządzić na tysiąc sposobów - w zależności od naszych upodobań smakowych.

Zagłosuj!

mistrzsmaku_doradca-slajder

Po kilku dniach burzliwych obrad jury wyłoniło finalistów akcji „Mistrz Smaku”. Grażyna Wolszczak, Daria Widawska, Robert Sowa i Michel Moran spośród wszystkich nadesłanych historii wybrali te, które według nich były najbardziej wzruszające i zachwycające.

Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38

ds7_p29_udka_z_kaczki_foto_krystianszczesny_0037

Kaczkę najczęściej przygotowujemy na święta lub uroczyste okazje. Mówiąc wprost, ten rodzaj mięsa serwujemy w swoich domach zdecydowanie za rzadko. Jest w końcu pyszne i delikatne w smaku, bez wątpienia urozmaici nasze codzienne menu.

Doradca Smaku VII: Mus czekoladowy z malinami, odc. 37

ds7_p25_mus_czekoladowy_foto_krystianszczesny_0081

Desery czekoladowe mają to do siebie, że uwielbiają je wszyscy - niezależnie od wieku. Michel Moran przygotował trójwarstwowy mus na bazie śmietanki, czekolady, serka waniliowego, a także pysznych malin. Nie zapomniał też o aromatycznych dodatkach, które sprawiają, że smak deseru jest naprawdę wyjątkowy.

Jak przyrządzić pyszne pasty z oliwek i suszonych pomidorów?

2889_fit-800-600

Uwielbiam dodawać suszone pomidory oraz oliwki do ciepłych dań wytrawnych. Obiad czy kolacja zyskują dodatkowe akcenty smakowe, gdy ożywiam je tymi pysznymi dodatkami. Tymczasem oliwki i suszone pomidory to świetny pomysł na przygotowanie przekąsek i dodatków do pieczywa. Dzisiaj chciałbym polecić Wam Smaki Świata jako bazę dla pysznych past kanapkowych.

Wspólne gotowanie z Robertem Sową w Gorzowie Wielkopolskim

unnamed-6-duze

W ostatnią niedzielę października Robert Sowa razem ze swoim teamem kucharzy przeprowadził pokazy kulinarne w Galerii Askana w Gorzowie Wielkopolskim.