ds7_d3_odc12_schabcielecyzkurkami_fot_maciejpiorko_mpp_5202

Doradca Smaku VII: Schab cielęcy z kurkami w sosie śmietanowym, odc. 14

Dzisiaj Michel Moran przygotowuje coś naprawdę wyjątkowego. Schab cielęcy podany z kurkami to prawdziwy rarytas, po prostu coś pysznego.

aaa

11. Bieg po Nowe Życie za nami!

24 września w Parku Górczewska na warszawskim Bemowie odbyło się wydarzenie szczególne – 11. edycja Biegu po Nowe Życie.

ds7_d1_odc4_sandaczzchutney_fot_maciejpiorko_mpp_4183

Doradca Smaku VII: Sandacz z chutney z dyni i marchwi, odc. 13

Nazwa gatunkowa ryby, którą przyrządza dziś Michel Moran to sandacz pospolity. Brzmi zwyczajnie? Może i tak, ale gwarantuję Wam, że smakuje naprawdę niepospolicie!

baklazany-z-pikantnym-sosem_k-021_fit-800-600

Co zrobić z bakłażana? Pomysły na smaczne dania

Bakłażan to… i tu od razu zaskoczenie. Nie jest przecież słodki i wydawałoby się, że to typowe warzywo, a jednak nie, to owoc, przynajmniej z botanicznego punktu widzenia.

img_9078

Jak zrobić warzywną lasagne? Obejrzyj video!

Lasagne to jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej. Zwyczajowo dodaje się do niej mięso, ale przy odrobinie wyobraźni można z powodzeniem przyrządzić lasagne warzywną!

do-zmiany

Doradca Smaku VII: Makaron wegetariański z ziołami, odc. 12

W Polsce kuchnia włoska cieszy się niesłabnącą popularnością. A kuchnia włoska to oczywiście makarony! Dzisiaj Michel Moran przyrządza makaron w wegetariańskiej odsłonie. Brokuły, pomidory, cebula i cukinia. To wszystko w połączeniu z aromatycznymi ziołami tworzy wyjątkową i przepyszną kompozycję.

impreza-prymatprzycieta

Miasteczko Prymat na 11. Biegu po Nowe Życie

Dobiega końca letnia trasa imprezowa Prymat. Bardzo Wam dziękujemy za udział we wszystkich wydarzeniach tego lata. Przejechaliśmy całą Polskę, za nami wiele imprez, na których rozdano tysiące porcji przysmaków. Wrażeń było co niemiara – to lato można zaliczyć do naprawdę intensywnych!

ds7_d2_odc8_dorszzbatatami_fot_maciejpiorko_mpp_4735

Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11

Kuchnia to miejsce nie tylko na codzienne standardowe posiłki. W kuchni można też szaleć! A jak mówi Michel Moran, nawet warto! Dzisiaj przygotował danie złożone ze smaków z całego świata.

prymat-29.12.2014167969_fit-800-600

Lunch na piątek: Falafel z ciecierzycy

Wiem, że są osoby, dla których posiłek bez mięsa, to posiłek stracony. A ja na przekór największym zwolennikom mięsnych potraw chciałbym zaproponować pyszną, wegetariańską przekąskę. Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy, to popularne danie kuchni arabskiej, które obecnie podbija cały świat.

spaghetti-z-bazyliowym-pesto_fit-800-600

Pomysł na obiad: Spaghetti z bazyliowym pesto

Kolejny dzień włoskiej uczty! W tym tygodniu bez wątpienia rządzi u mnie makaron. Po lasagne przyszedł czas na spaghetti z bazyliowym pesto. Do tego słodka czerwona papryka, szparagi oraz orzeszki i znakomite danie gotowe. Jestem pewien, że Wasi domownicy będą prosić o dokładkę!

prymat207986_fit-800-600

Kolacja na środę: Lasagne z sezonową sałatą

Dzisiaj przedstawicielki płci pięknej nie powinny sobie niczego żałować! Dzień Kobiet to idealna okazja, aby pozwolić sobie na zajadanie się pysznymi ciastami, deserami i innymi słodkościami, nie licząc nadprogramowych kalorii. Oczywiście tego dnia również kolacja musi być wyjątkowa, dlatego proponuję Wam pyszną, włoską lasagne.

fotolia_93576016_s_fit-800-600

Deser na wtorek: Miodowe ciasto marchewkowe

To wyśmienite ciasto przygotuję jeszcze dzisiaj, ale przyznam Wam, że zostawię je na jutro. W końcu w środę obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kobiet, więc wszystkim paniom tego dnia należą się najpyszniejsze smakołyki. Poznajcie mój sprawdzony przepis na marchewkową słodycz!

grillbaklazan

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

grillkurczak

Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

prymat-08.2013125670

Odważne połączenia, czyli Łukasz Konik prezentuje tartę z cukinią i białą czekoladą

Ta odsłona cukinii zaskoczy pewnie nawet fanów słodkości. To coś dla miłośników eksperymentowania ze smakiem, niebanalna propozycja połączenia cukinii z białą czekoladą, orzechami oraz wanilią. Spróbujecie?

fotolia_33908424_s

Przepisy kuchni polskiej Krzysztofa Wojtala, cz. 6: Pstrąg pieczony w miodzie i piwie z grzankami ziołowymi

Kolejna odsłona najbardziej charakterystycznych smaków kuchni polskiej. Tematem przewodnim będzie smaczna ryba rzeczna – pstrąg, który ma bardzo delikatne białe i chude mięso. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie pyszną rybę, podkreślając miodem, cebulą i przyprawami korzennymi naturalny smak i aromat mięsa.