Życiorys Teo Vafidisa

 

Z pochodzenia Grek, z zawodu Ekspert i Doradca Kulinarny, z pasji Ambasador Kultury i Kuchni Greckiej w Polsce.

Urodził się i wychował w miejscowości Serres pod Thesalonikami, gdzie jego rodzina prowadziła tradycyjną grecką tawernę. Jako mały chłopiec oferował swą pomoc przy gotowaniu marząc, by w dorosłym życiu zostać profesjonalnym Szefem Kuchni. Dużo podróżował po świecie i pilnie uczył się upragnionego zawodu od mistrzów w nadziei, że dorówna im kunsztem. Był właścicielem min.17 restauracji na terenie Grecji, Niemiec, Austrii i Polski, do której przywiodła go miłość do żony Małgosi. Jako restaurator dostrzegł, że w hurtowniach brakuje greckich produktów, więc założył firmę The Greek Gourmet, by zająć się importem i eksportem. Przygotował szeroką gamę towarów i usług przeznaczoną nie tylko dla miłośników południowych smaków. Przeprowadza konsultacje, szkolenia, a także warsztaty kulinarne, na terenie Polski i Grecji. Angażuje się we wszelkiego rodzaju akcje charytatywne. Jest pomysłodawcą i głównym organizatorem wielu eventów promujących rodzimą kulturę. Najważniejszy i najbliższy jego sercu jest długofalowy projekt Festiwalu Kuchni Greckiej w Polsce. Celem jest propagowanie tradycyjnych produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, kucharzy, jak i wśród konsumentów. To okazja do wypromowania młodych talentów kucharskich, oraz podnoszenia ich kwalifikacji zawodowych.

Wielokrotnie brał udział w biciu Rekordów Guinnesa o tematyce kulinarnej, dumnie reprezentując obydwie Ojczyzny. Zasiada w Jury International Taste & Quality Institute – iTQi (Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości) w Brukseli.

Dzięki zdobytej wiedzy, umiejętnościom, wieloletniemu doświadczeniu oraz zaangażowaniu w rozwój gastronomii na stałe wpisał się w plejadę autorytetów. Jest jednym z najaktywniejszych i najbardziej rozpoznawalnych Członków Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni – elitarnej organizacji zrzeszającej Mistrzów Sztuki Kulinarnej w Polsce, oraz Honorowym Członkiem Chef's Club Grecji. Dumnie reprezentuje w Polsce międzynarodowe  stowarzyszenie, którego głównym celem jest osiągnięcie maksymalnego potencjału poprzez wieloetapowe szkolenia, certyfikowane seminaria i prezentacje dla kluczowych firm oraz organizacji - Poland Branch Office. Biura Branch Office i ich przedstawiciele pozostają w ścisłej współpracy z Chef’s Club Grecji pozostając w gotowości by wspomóc wszelkiego rodzaju wydarzenia oraz współpracę pomiędzy instytucjami branżowymi i agencjami państwowymi.

Jako osobowość medialna często gości w programach telewizyjnych i audycjach radiowych. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programu podróżniczo-kulinarnego "NIEnaŻARTY", a obecnie „Teo-ria Smaku TeoVafidisa”, realizowanych w różnych zakątkach świata.

Miłość do kultury greckiej, pasja do gotowania, ogromna energia i kreatywność to mieszanka, która sprawia, że wszystkie wydarzenia w jakie zaangażowany jest Teo Vafidis są wyjątkowe. Profesjonalizm i południowy temperament to gwarancja dobrej zabawy lub wypoczynku w miłej atmosferze.