Życiorys Roberta Sowy

 

 

Robert Sowa - Mistrz Kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Wiceprezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, twórca menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT.

 

Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl.

 

Po powrocie z Austrii, przez 17 lat zarządzał kuchnią warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. We wrześniu 2010 roku postanowił spróbować swoich sił w nowym miejscu… I od tego czasu realizował swoje marzenie o autorskiej restauracji.

 

Robert Sowa to juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce i reprezentant kraju podczas prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych (m.in. jako pierwszy Polak juror konkursu Bocuse d'Or w Lyonie w roku 1995 i w Montpellier w roku 1998).

 

W 2003 roku podczas Dni Polskich w Berlinie otrzymał podziękowanie za promowanie Kuchni Polskiej na Świecie. Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski, laureat najbardziej prestiżowej nagrody “Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka, przyznawanych przez liczne grono dziennikarzy. W 2008 roku Robert został uhonorowany tytułem „Gentleman Roku” przyznawanym przez miesięcznik Gentleman. W 2009 r. otrzymał Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu, tytuł Członka Akademii Polskiego Sukcesu oraz Luksusową Markę Gentlemana za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce. W 2010 roku został wyróżniony Hermesem "Poradnika Restauratora" w kategorii Osobowość Gastronomii oraz znalazł się w gronie 100 najbardziej wpływowych mężczyzn w Polsce wyłonionych przez miesięcznik „Gentleman”.

 

Wielbicielom dobrego jedzenia znany jest jako ambasador ryb i owoców morza z Norwegii. To także  propagator dań prostych, ciekawych i zdrowych oraz główny szef wakacyjnego gotowania podczas letnich imprez organizowanych pod hasłem „Lato z Radiem” (2010 i 2011 rok),  „Koncertowe Lato – muzyka najlepsza pod słońcem” „Przebojowe Lato 2007, 2008”, „Lato Przebojów 2009 Radia ZET i tygodnika Gala” oraz "Złote przeboje na wakacjach" (2013 i 2014 rok).

 

Robert Sowa słynie ze smacznej kuchni z przyprawami firmy Prymat, z którą współpracuje od 2006 roku (www.prymat.pl, www.doradcasmaku.pl). Jest także patronem kulinarnym kultowych polskich restauracji bistro „Meta” w Warszawie, Zakopanem, Toruniu i Łodzi. Obecnie jest właścicielem autorskiej restauracji „Sowa i przyjaciele” w Warszawie.

 

Telewidzowie wiele lat oglądali go w niedzielnym kąciku kulinarnym w programie Dzień Dobry TVN. W 2012 roku występował w roli Master Chef’a w lubianym i popularnym show „Kocham Cię, Polsko” (TVP 2). W 2012 roku gotował w „Pytaniu na śniadanie”, w 2013 można go było zobaczyć w programie TVP2 „Życie od kuchni”. W latach 2013-2014 był również prowadzącym dwóch edycji programu "Przepis dnia" w TVP1.

 

Robert Sowa jest autorem takich książek kulinarnych jak „Esencja Smaku”, „Romans Kulinarny”, „W Poszukiwaniu smaku doskonałego” czy „Życie kocha jeść”.

 

W latach 2009-2012 skomponowane przez Roberta Sowę menu było serwowane w samolotach Polskich Linii Lotniczych LOT w klasie biznesowej, a w okresie 2011-2012 także w klasie ekonomicznej.

 

Hobby Roberta Sowy to organizowanie ciekawych wydarzeń kulinarnych, zdobywanie kolejnych doświadczeń zawodowych i odkrywanie nowych smaków podczas licznych podróży kulinarnych po kraju i świecie.