Życiorys Michela Morana

Michel Moran urodził się we Francji, choć rodzice jego to Hiszpanie. To świadomy szef kuchni i restaurator z ogromnym doświadczeniem, dla którego zawód kucharza to nie tylko profesja, to przede wszystkim pasja.

Tajemnice kuchni zgłębiał już jako 14 letni chłopiec. Wykształcenie zdobywał w paryskiej szkole hotelarstwa „Jean Doruant”. Natomiast praktyki zawodowe odbywał w pięciogwiazdkowym hotelu „Royle Monceau” zlokalizowanym w samym sercu Paryża oraz w restauracji „Le Jardin”(oznaczonej 2 gwiazdkami Michelin), gdzie szefem kuchni był sam Gabriel Biscaye czy Bernard Loiseau. Jego kolegą, również praktykantem, był słynny Yannik Alleno.

Od ponad 30 lat pracuje w gastronomii. Doświadczenie zdobywał w różnych regionach Europy.  Gotował m.in. w jednej z najstarszych restauracji w Paryżu „Auberge du Vert Galant”, a także w Szwajcarii w hotelu „La Reserve”, oraz w pięciogwiazdkowym hotelu „Beau Rivage” usytuowanym w samym sercu Genewy oraz w elitarnym klubie „Griffings”.

W Niemczech gotował we francuskiej restauracji „Erno´s Bistro” (1 gwiazdka Michelin) oraz w Luksemburgu w „La Lorraine”, a następnie w „Mosconi”.

W Luksemburgu poznał swoją żonę Halinę i dla niej przeprowadził się do Polski.  Od 2004 jest szefem kuchni i właścicielem restauracji „Bistro de Paris”, mieszczącej się w budynku Opery Narodowej w Warszawie. Nieprzerwanie od 2005 r. Bistro de Paris rekomendowane jest przez przewodnik Michelin.

Za promowanie narodowych produktów rolnych oraz ryb i owoców morza w 2006 roku Michel Moran wyróżniony został francuskim odznaczeniem narodowym, „Ordre du Mérite Agricole”, przyznanym przez ministra rolnictwa, Dominique Bussereau.