Życiorys Li Chi

 

Urodził się w Chinach i tam spędził dzieciństwo oraz wczesną młodość. Do Polski przyjechał w latach 90 – tych, gdyż pracowali tu jego rodzice. Po przyjeździe podjął studia na Wydziale Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Dzięki temu szybko odnalazł się w nowym kraju, poznał jego specyfikę i zwyczaje, zawiązując przy tym liczne przyjaźnie. Gotowanie już wówczas było jego pasją. Dlatego też Li Chi równolegle jeździł do Chin i kończył tam profesjonalny kurs kulinarny. Marzył o własnej restauracji, która byłaby dla Polaków oknem na kuchnię jego kraju. Marzenie to udało się w końcu zrealizować kilka lat temu. W restauracjach, które prowadzi, kucharzami są jedynie Chińczycy wyspecjalizowani w kuchni regionu Jangsu. Gościom oferowane są najświeższe produkty przyrządzone według tradycyjnych receptur z wykorzystaniem także oryginalnych, sprowadzanych specjalnie z Chin przypraw. Restauracja, którą prowadzi Li Chi nie stroni też od eksperymentowania, dlatego też często tradycyjne potrawy zyskują nowy kształt.

 

Gotowanie oraz prowadzenie restauracji to jego wielkie pasje. Wierzy, że pozwolą mu przekazać istotę kultury Dalekiego Wschodu i będą pomostem łączącym Chiny z Polską, która dziś jest jego domem.