Wszystko, czego nie wiesz o soli

 

Sól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu. Odkąd pojawiła się w naszej kulturze kulinarnej zmieniła oblicze smaku przygotowywanych dań na zawsze. 

Czy wiemy jednak wszystko o soli? 

 

HISTORIA SOLI

Sól ma w polskiej kulturze znaczenie symboliczne, bowiem od lat witamy gości chlebem i solą na znak przyjaźni. Od początku dziejów sól była surowcem na wagę złota, używano ją więc jako środka płatniczego.

 

SPOSOBY OTRZYMYWANIA SOLI

Skąd pochodzi sól i jak ją otrzymać? Poznajemy sekret tego niezwykłego minerału, który towarzyszy nam w kulinariach już od wieków. 

 

 
 

RODZAJE SOLI - KOLOROWE I SMAKOWE

Jak smakuje sól? Niektórym może się wydawać, że sól jest po prostu słona. Prawda jest jednak taka, że tę popularną przyprawę można aromatyzować na różne sposoby uzyskując niesamowite efekty kulinarne. 

 

KSZTAŁTY KRYSZTAŁKÓW SOLI

Sól drobnoziarnista, sól gruboziarnista, płatki soli a może "kwiat soli"? Skąd biorą się różne kształty kryształków soli i do czego je wykorzystywać?

 
     
 

KONSERWUJĄCE WŁAŚCIWOŚCI SOLI - PEKLOWANIE

Sól to nie tylko przyprawa - dzięki swoim właściwościom pozwala na konserwowanie żywności. 

 

PORADY KULINARNE Z SOLĄ

Jak przedłużyć świeżość koncentratu pomidorowego lub zapobiec przyklejaniu się potraw do patelni podczas smażenia? Porady kulinarne z zastosowaniem soli znajdziesz tutaj.

 

 

 

 

SÓL A ZDROWIE

Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu i chloru. Są to pierwiastki niezbędne dla optymalnej pracy układów enzymatycznych i metabolicznych naszego organizmu. 

 

SÓL DROBNOZIARNISTA I GRUBOZIARNISTA

Niezbędna w każdej kuchni do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw. Jej popularność trwa, nadal jest bardzo ceniona w kuchni śródziemnomorskiej i innych kuchniach całego świata ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe