Wiesław Bober

1
 

Wiesław Bober

Jako szef kuchni zaspakaja gusta najwybredniejszych podniebień kuchni już od prawie 25 lat. Branża gastronomiczna zafascynowała go i pochłonęła całkowicie. Już w dzieciństwie przejawiał talenty kulinarne i - zachęcany przez rodzinę - postanowił zdawać do szkoły gastronomicznej. Wybór okazał się jak najbardziej słuszny.

 

 

Jako szef kuchni zaspakaja gusta najwybredniejszych podniebień jako szef kuchni już od prawie 25 lat. Branża gastronomiczna zafascynowała go i pochłonęła całkowicie. Już w dzieciństwie przejawiał talenty kulinarne i - zachęcany przez rodzinę - postanowił zdawać do szkoły gastronomicznej. Wybór okazał się jak najbardziej słuszny.



Karierę gastronomiczną rozpoczął w Katowicach w Hotelu Olimpijskim jako kucharz; w krótkim czasie został szefem kuchni. Utwierdził się w przekonaniu, że chce się dalej rozwijać w tym zawodzie i od tej pory pracuje już jako szef kuchni. Kolejny etap zawodowej kariery to praca w pięciogwiazdkowym Hotelu "Belweder" w Ustroniu. Tam przez cztery lata nauczył się przede wszystkim organizacji pracy, zarządzania, odpowiedzialności za podejmowane decyzje.



Kolejne wyzwanie to praca w Hotelu Villa Verde Resort&SPA w Zawierciu. Spędził tam 3 lata, a właściciele Villa Verde, budując swój nowy hotel w Kudowie Zdrój, poprosili Wiesława Bobera o zorganizowanie i prowadzenie kuchni. Pracował więc w nowym Hotelu Verde Montana Wellness&SPA, zaspakajając gusta najbardziej wybrednych smakoszy. Obecnie nadal pracuje w firmie CAPITOL Łapaj, ale na stanowisku Dyrektora ds. Gastronomii Hotelu Verde Montana oraz Villa Verde. 



Wiesław Bober pod patronatem Klubu Szefów Kuchni brał udział w wielu wydarzeniach kulinarnych na terenie Polski i zagranicą. Współuczestniczył w organizowanych Dniach Polskich w Kaprun (Austria) oraz Maso Corto (Włochy), propagując kuchnię polską. Był jurorem w wielu konkursach kulinarnych organizowanych na terenie całej Polski. Swą wiedzą dzieli się z młodymi adeptami sztuki kulinarnej. Wyszkolił wielu kucharzy, którzy osiągają sukcesy kulinarne w kraju i za granicą.



Jest osobą niezwykle kreatywną, zafascynowaną kuchnią francuską. Współpracuje z programami telewizyjnymi o gotowaniu oraz z czasopismami branżowymi, dzieląc się swą wiedzą kulinarną. Na swojej drodze spotykał wiele znanych osób, które smakowały jego potraw; byli to między innymi: uczestniczki Miss Word 2007, Sławomir Idziak, Włodzimierz Szaranowicz, Katarzyna Grochola oraz dziennikarze, gwiazdy muzycznej sceny, sportowcy. Zaprezentował swoje przepisy kulinarne na łamach książki "Esencja Smaku" Roberta Sowy. Pasjonuje się łowiectwem, od 2 lat jest myśliwym i należy do Koła Łowieckiego PONOWA w Wałbrzychu. Niewątpliwie należy do grona najlepszych polskich kucharzy.

 

Propaguje kuchnię polską , myśliwską. Jako czynny myśliwy, wolny czas spędza na polowaniach. Przebywanie w lesie to dla niego doskonały relaks po codziennych obowiązkach.

 

Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej.  Współpracuje ze szkołami  gastronomiczno-hotelarskimi. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych.

 

Współpracuje z pismami branżowymi:

- przepisy do Palce Lizać

- stałe felietony do magazynu „Rzeźnik”

 

Strona www : www.wielsawbober.eu