Wielkanocne inspiracje

Na co dzień w kuchni lubimy eksperymentować, próbować nowe smaki i potrawy z różnych zakątków świata. Jednak przygotowując świąteczne potrawy – chętnie sięgamy po tradycyjne dania, które przyrządzały nasze mamy i babcie. Nierzadko stawiamy na sprawdzone i ulubione ich receptury, innym zaś razem poszukujemy pewnych przepisów, które chociaż oddają tradycyjne smaki, mają też nutę nowoczesności.

Z tą właśnie myślą przygotowaliśmy dla Was to miejsce, abyście mogli znaleźć tutaj nasze autorskie przepisy i porady oraz kulinarne inspiracje pochodzące od naszych Doradców.

 

 

Chyba nikt nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez Żuru czy Barszczu Białego. Idealna zupa wielkanocna powstanie z domowego zakwasu, na który przepis przekazują nam nasze babcie z pokolenia na pokolenie. To również odpowiednio dobrane przyprawy, takie m.in. jak Majeranek Prymat, który należy rozetrzeć w dłoniach przed dodaniem do zupy. Do kremu chrzanowego idealnie nada się gotowy już Chrzan tarty Smak, tak by cieszyć się każdą chwilą Świąt. A jaki jest Wasz sekret idealnego smaku zupy na Wielkanoc?

 

 

Barszcz biały z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem   Żurek w chlebie   Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem

   
Żurek w chlebie Joanny    Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem   Więcej smacznych inspiracji!

 

 

 

Tradycyjnie na Wielkanoc przygotowujemy wszelkiego rodzaju mięsa – z kurczaka, kaczki, wieprzowiny, czy indyka. Należy jednak pamiętać, że pieczenie i pasztety wymagają przygotowania odpowiednio wcześniej, zanim podamy je na stół wielkanocny. Soczyste mięso przed pieczeniem wymaga zamarynowania – np. w przyprawach połączonych z oliwą z oliwek, którymi natrzemy mięso, pozostawiając w lodówce na minimum 2 godziny. Do marynowania możemy również wykorzystać np. gotowe marynaty Prymat. Pieczenie można podawać na ciepło, lub odpowiednio przygotowane – na zimno z odpowiednim sosem, np. na bazie chrzanu tartego Smak. 

     
Delikatny pasztet z kurczaka podany z ćwikłą   Pieczony schab w ziołach   Pieczony boczek w miodzie i musztardzie
     
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy   Pasztet wielkanocny   Więcej smacznych przepisów!

 

 

 

Jajka najbardziej kojarzą się nam ze Śniadaniem Wielkanocnym – to właśnie wtedy z Rodziną zasiadamy przy stole już samego rana by zjeść wspólny posiłek. Jajka w każdej postaci – gotowane na twardo, miękko, pisanki, faszerowane. Oprócz tradycyjnych jajek, świetnie sprawdzą się również jajka zapiekane w formach na muffinki otulone boczkiem. Jeśli zdecydujemy się na tradycyjne jajka na twardo, warto dodać do wody kilka kropli soku z cytryny – wtedy skorupka łatwo będzie odchodzić przy obieraniu. 

     
Warzywne jajka faszerowane   Awokado z jajkiem na wielkanocne śniadanie    Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem
     
Jaja zapiekane w marchewkowym koszyczku   Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej   Więcej smacznych inspiracji!

 

 

Sałatki wielkanocne, tak kolorowe i pyszne to niezbędnik na każdym stole wielkanocnym. Warto by na Wielkanoc pojawiły się sałatki z warzywami, szynką czy jajkami. Można je podawać jako dodatek do potraw – na śniadanie do kanapki, czy do obiadu obok pieczni, ale również jako samodzielną potrawę. Jeśli zdecydujemy się przygotować lekką sałatkę z zielonej sałaty, pamiętajmy by po zakupie wyjąć z woreczka, skropić lekko wodą i umieścić w dolnej półce lodówki. Do takich lekkich sałatek świetnie sprawdzą się sosy sałatkowe Prymat. 

   
Sałatka z jajkiem, śledziami i świeżym koprem   Klasyczna sałatka jarzynowa   Sałatka jarzynowa w koszyczkach
         
Sałatka z pieczonymi burakami, pomarańczą i przepiórczymi jajkami   Sałatka z jajkiem i szynką parmeńską    Więcej smacznych inspiracji!

 

 

Dobry mazurek na Wielkanoc musi być przede wszystkim niewysoki i słodki! Może dlatego tak nam smakuje, że jemy go tylko raz w roku? Idealna kompozycja to pyszna masa kajmakowa lub czekoladowa z ogromną ilością bakalii. Babka wielkanocna z kolei musi mieć koniecznie lukier i kandyzowane owoce. Pamiętajmy, by przed pieczeniem każdego ciasta wyjąć jajka by osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli nie zdążymy, można przełożyć je chwilę przed pieczeniem do letniej wody. 

   
Tradycyjna babka wielkanocna   Jogurtowa babka kakaowa z bakaliami   Babka drożdżowa z szafranem
   
Mazurek z orzechami    Mazurek kajmakowo-orzechowy   Więcej smacznych inspiracji!