Waldemar Hołówka

 

Waldemar Hołówka

 Od 21 roku życia związany jest ściśle z branżą hotelarsko-gastronomiczną. Absolwent Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Warszawie - wydział Turystyki i Rekreacji. 

Waldemar Hołówka to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, oraz członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. W latach 1996-2000 vice prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Region Ziemia Łódzka.

 

Waldemar Hołówka - od 21 roku życia związany jest ściśle z branżą hotelarsko-gastronomiczną. Absolwent Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Warszawie - wydział Turystyki i Rekreacji.

 

Karierę gastronomiczną rozpoczął w 1981 roku, po ukończeniu Policealnego Studium Gastronomicznego w Tomaszowie Mazowieckim. Rozpoczynał jako kelner (Motel "Polichno" , Motel " Gościniec Piotrkowski"), następnie barman, kucharz , szef kuchni (ZUSB - Restauracja ESTAKADA, z-ca kier. MEGAWAT, Hotel***"Wodnik" Bełchatów), kontrakty exportowe w Niemczech i w ZSSR. W latach 2001- 2003 był z-cą dyrektora w Zamku w Baranowie Sandomierskim. Od 2003 roku jest Prezesem Zarządu Spółki Rivendell - Hotele&Rekreacja w Szczawnie Zdroju.

 

Waldemar Hołówka to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, oraz członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. W latach 1996-2000 vice prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Region Ziemia Łódzka. Jeden z założycieli aktywnie działających Fundacji - Polish Prestige Hotel's &Resorts oraz Fundacji Promocji Polskiej Żywności. Od 2003r do 2010r był Prezesem Zarządu Spółki Rivendell Hotele&Rekreacja w Szczawnie Zdroju.

 

Od stycznia 2010 roku prowadzi własną Firmę Handlowo Usługową HOLSON GROUP, gdzie m.in.  świadczy usługi na rzecz Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o. jako Ekspert ds. wdrożeń nowoczesnych technologii zaplecza kuchennego i zmywalni.

 

Rok 2004 rok był owocny w wyróżnienia dla Waldemara Hołówki. Został laureatem w konkursie "Po Prostu Najlepszy" w kategorii "Najlepszy Hotel Trzygwiazdkowy". Wyróżniono właśnie Hotel Rivendell i Waldemara Hołówkę jako najlepszego Menedżera Polskiego Hotelarstwa. W konkursie brano pod uwagę zaangażowanie w pracę, profesjonalizm, przedsiębiorczość i wprowadzane nowatorskie rozwiązania przez menedżerów. Konkurs wyłonił najlepsze, najsprawniej zarządzane i wzorowo służące gościom obiekty.

 

To, że warto udzielać się na niwie zawodowej, i aktywnie działać w środowisku, zostało w przypadku Waldemara Hołówki zauważone i docenione. W 2004 roku został odznaczony brązowym Krzyżem Zasługi, nadanym przez Prezydenta RP za "wybitne zasługi na polu krzewienia i popularyzowania Kultury Kulinarnej w Kraju oraz wspierania bezinteresownych działań w niesieniu pomocy na rzecz społecznych środowisk regionalnych". W tym samym roku został on również wyróżniony odznaczeniem resortowym nadawanym przez Ministerstwo Turystyki - "Za Zasługi Dla Turystyki" w uznaniu zasług dla rozwoju turystyki w kraju i za granicą.

 

W 2006 roku Waldemar Hołówka otrzymał tytuł "Przyjaciela Szkoły Marzeń 2006" w ogólnopolskim projekcie, za wspieranie działań na rzecz wyrównywania szans edukacyjnych i życiowych dzieci i młodzieży z gmin wiejskich. Dostał także Statuetkę Wawrzyniec 2006 za promocję i propagowanie polskiej sztuki kulinarnej i profesji polskiego kucharza.

 

Kuchnia polska, staropolska, myśliwska, dworska - to szczególnie bliskie tematy dla Waldemara Hołówki, ponieważ przez jakiś czas był związany poprzez pracę z Baranowem i Krasiczynem. Związki te - już bardziej uczuciowe i sentymentalne - zachowuje do dzisiaj. Miejsca te swoją magią i historią zawsze będą się kojarzyć z kuchnią szczególnie przez niego preferowaną. Właśnie tam rozpoczął się cykl Festiwali Kuchni Dworskiej czy Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów. Waldemar Hołówka jest znawcą dobrego jedzenia, propagatorem dań wykwintnych, dworskich, kuchni myśliwskiej i staropolskiej. Swoje wzorce czerpie ze starych wyszukanych przepisów czy z przekazów swoich mistrzów jak Wiesiu Zuzek czy nieżyjący już Tadeusz Matysiak.

 

Nadrzędny cel, jaki przyświeca Waldemarowi Hołówce, to kształcenie kadry hotelowo-gastronomicznej oraz propagowanie polskiej kultury i tradycji kulinarnych, rozwój turystyki zwłaszcza w regionie Wałbrzyskim oraz rewitalizacja obiektów zabytkowych.

 

Hobby Waldemara Hołówki to organizacja ciekawych imprez kulinarnych w całej Polsce, a tym samym przekaz wiedzy w zakresie polskiej kultury kulinarnej. Wolny czas spędza w leśnych obszarach Dolnego Śląska na polowaniach: od wielu lat jest myśliwym i jest to jest jego sposób na ucieczkę od codziennego zgiełku.

 

Więcej informacji: www.holsongroup.eu