Tomasz Pawlusek

1

Tomasz Pawlusek

Z zawodu kucharz, którym od zawsze chciał być. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

 

 

Tomasz Pawlusek - z zawodu kucharz, którym od zawsze chciał być. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

 

Mieszka w Kielcach, mieście o ograniczonych możliwościach kulinarnych, dlatego cały czas doszkala się gdzie tylko może.

 

Brał udział w konkursach kulinarnych tj.:

   - Pierwsza Sielawa Blues w Starych Jabłonkach

   - Kartofel Party w Poznaniu

   - Konkurs potraw wigilijnych w Szklarskiej Porębie.

 

Brał udział w wielu szkoleniach w tym w szkole kulinarnej we Francji : Ecole Nationale Superieure De La Patisserie Confiserie-Glacerie- Chocolaterie Et Son Pole D'Innovation w roku 2001 w Yssingeaux zakończonej certyfikatem.

 

Pracował w firmie Unilever, a wcześniej Bestfood Polska jako doradca kulinarny (nie sprzedawca!!!),co pozwoliło mu na poznanie wielu fantastycznych kucharzy i dało wielkie możliwości rozwoju i nauki, oraz podglądania jak pracują najlepsi.

 

Był również prezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników regionu świętokrzyskiego.

Ostatnio wystąpił w dwóch odcinkach Wypasionego Gotowania z Marcinem Budynkiem w TVP1.

W zeszłym roku wygrał konkurs na targach w Plauen (Niemcy) robiąc fortepian z mięsa z okazji roku Chopinowskiego.

 

Udział w tym konkursie brały wszystkie kraje Unii Europejskiej. Przez pięć lat pracy w firmie Unilever zajmował się szkoleniami i prezentacjami dla ludzi z branży gastronomicznej, więc ten temat nie jest mu obcy.

 

Będąc prezesem S.P.K.I.C. regionu świętokrzyskiego brał udział praktycznie we wszystkich imprezach które organizował zarząd główny. Nigdy nie odmawia pomocy i zawsze jest tam gdzie trzeba być.

Obecnie Szef Kuchni w hotelu Łysogóry w Kielcach.

Prywatnie mąż i ojciec dwójki dzieci.

 

Doświadczenie zawodowe:

1991-1992 Restauracja Exbud w Kielcach -Pomoc Kucharza

1992-1993 O.S.W Przedwiośnie w Ameliówce -Kucharz

1993-1995 Zasadnicza Służba Wojskowa -Kucharz

1995-2000 P.H.U. Tempo w Kielcach -Szef Kuchni

2000-2005 Unilever Polska S.A -Doradca Kulinarny

2005-2009 Restauracja Castor w Kielcach -Szef Kuchni

2009-2010 P.H.U. W.I.R. -Główny Konsultant Kulinarny

2011 do teraz Hotel Łysogóry w Kielcach -Szef Kuchni