Święta ze Smakiem

 

Pewnie wszyscy już rozpoczęliśmy odliczanie do Bożego Narodzenia– to niewątpliwie najważniejsze i najbardziej uroczyste polskie Święto. Głównym akcentem Bożego Narodzenia wciąż pozostaje wieczerza wigilijna, którą spędzamy w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole pełnym postnych przysmaków.

Menu wigilijne w wielu domach na przestrzeni lat nie ulega większym zmianom. Barszcz czerwony z uszkami, kapusta z suszonymi grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie w przyprawie korzennej, ryba faszerowana i karp w galarecie to najbardziej znane wigilijne dania. A przecież to dopiero wstęp do kolejnych dwóch dni świąt.

Wielu z nas zastanawia się jakie przysmaki przygotować na uroczysty świąteczny obiad. Na taką okazję proponujemy pieś z kaczki, kotlety z grzybów czy też pasztet z wątróbki lub pieczoną szynkę – wyrazistego smaku tym daniom nada aromatyczny chrzan w wersji tradycyjnej lub o smaku żurawinowym.

 

KOTLETY Z GRZYBÓW


Składniki dla 4-6 osób:

70 dag grzybów najlepiej leśnych (borowiki, koźlarze), w ostateczności pieczarek lub boczniaków,
2 cebule (15 dag),
2 czerstwe kajzerki (15 dag),
1 szklanka mleka,
2 jajka,
Bułka tarta Prymat,
2 łyżeczki Przyprawy do potraw Kucharek,
Sól morska,Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
olej rzepakowy lub smalec
4 łyżki Chrzanu tartego Smak

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu, dodać grzyby i dusić do odparowania wody. Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć, zemleć i połączyć z grzybami, jajkami, bułką tartą oraz Przyprawą do potraw Kucharek. Doprawić do smaku i formować niewielkie okrągłe kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać jako przystawkę lub danie obiadowe z dodatkiem chrzanu tartego.

Porada: Chrzan tarty może nabrać lekko korzennego smaku, gdy dodamy do niego szczyptę imbiru.

 

PIERŚ Z KACZKI PO SZLACHECKU Z CHRZANEM ŻURAWINOWYM


 

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g piersi z kaczki,
4 łyżki Marynaty płynnej szlacheckiej Prymat,
4 łyżki Chrzanu żurawinowego smak Smak,
Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku.

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone piersi z kaczki ułożyć na desce, skórę naciąć w kratkę, natrzeć marynatą szlachecką i odstawić na 2-4 godzin. Piersi usmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni (zaczynając skórą do dołu), a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C. Piersi pokroić w plastry i podawać z Chrzanem żurawinowym.

Porada: Do chrzanu żurawinowego możemy dodać odrobinę czerwonego wina.


PASZTET Z WĄTRÓBEK


 

Składniki dla 4-6 osób:

40 dag wątróbek drobiowych,
2 dag suszonych grzybów,
10 dag cebuli,
3 dag smalcu,
10 dag masła lub margaryny,
½ szklanki mleka,
Szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Prymat
Szczypta Imbiru mielonego Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku.
Chrzan tarty Smak

Sposób przygotowania:

Grzyby starannie wymyć, namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, a następnie ugotować je do miękkości, wywar odparować do 4 łyżek. Cebulę pokroić w plasterki i udusić na smalcu, podlewając wodą. Pod koniec dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 min. Wątróbki z cebulą po ostudzeniu zmielić 3 razy, dodać wywar grzybowy, masło i po szczypcie przypraw. Starannie wymieszać, doprawić do smaku, włożyć do miseczki, schłodzić. Podawać z chrzanem.

Porada: Chrzan tarty może nabrać lekko korzennego smaku, gdy dodamy do niego szczyptę imbiru.

 

PIECZONA SZYNKA


 

Składniki dla 4 osób:

1 mała szynka wieprzowa (ok. 1,5 kg) bez skóry i kości,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki miodu,
1 opakowanie Przyprawy do pieczeni Prymat,
4 rozgniecione ząbki czosnku,
1 cytryna,
1 łyżeczka Chrzanu tartego.

 

Sposób przygotowania:

Umytą szynkę natrzeć oliwą, miodem, przyprawą do pieczeni i czosnkiem, obłożyć plastrami cytryny, dokładnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 2 godziny w temperaturze 160°C. Upieczone mięso odwinąć z folii, pokroić w plastry i polać powstałym podczas pieczenia sosem. Podawać z purée ziemniaczanym.

Porada: Purée ziemniaczane nabierze wyrazistego smaku, gdy dodamy do niego odrobinę chrzanu tartego.