Świąteczna kuchnia

Świąteczna kuchnia jest bardzo inspirująca. Bazuje na prostych, lecz pysznych składnikach, dzięki którym wyczarować można prawdziwe dzieła kulinarne. Śledzie, kapusta, mąka, buraki, grzyby, suszone owoce – to wielkie bogactwo natury i podstawa dla kuchennych wyczynów łączących to, co w staropolskiej tradycji jest najcenniejsze z odrobiną fantazji i szaleństwa. Wigilia pełna postnych dań, a następnie dwa dni obfitujące w mięsiwa i ciasta to mnóstwo okazji do zabłyśnięcia w kuchni.

 Jak przygotować Święta radosne, pełne przysmaków, którymi zachwycać się będą domownicy i które stworzą w domu ciepły, pełen aromatu klimat?

Sięgnijcie po najlepsze świąteczne przepisy i cieszcie się wspólnym jedzeniem w te Święta! Zwykle podczas Świąt przygotowujemy dania według starych, dobrze sprawdzonych przepisów. Warto czasem odmienić i niejako odświeżyć stół świąteczny i zaskoczyć domowników nową odsłoną barszczu czerwonego lub przystawki ze śledzia.

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/303418/lazanki-z-makiem-i-bakaliami-...html Barszcz czerwony i uszka z grzybami
Łazanki z makiem i bakaliami Karp w szarym sosie

Barszcz czerwony i uszka z grzybami

original_fit-800-600

Filet z karpia na aromatycznym ragout

Pieczeń z indyka Śledź z chrupiącą sałatką i kwaśną śmietaną

Ryba faszerowana bakaliami w galarecie

Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami

Strudel jabłkowy z bitą śmietaną