Strefa Wypieków - Porady i tricki

Kuchenne triki, dzięki którym w szybki i łatwy sposób wyczarujesz efekt kulinarny. W kuchni ocaliły już niejedną potrawę. To takie kuchenne ABC, które warto znać lub zawsze mieć do niego dostęp. Gdy opanujemy tych kilka prostych zasad, będziemy mogli oddać się prawdziwym kulinarnym popisom. Aby zatem gotowanie i pieczenie mogło być prawdziwą przyjemnością, koniecznie zerknij poniżej.

 

Trio idealne, które w kuchni zawsze powinniśmy mieć w zasięgu ręku! Żelatyna, Kwas cytrynowy oraz Soda oczyszczona – choć każdy z tych produktów ma nieco odmienne zastosowanie, to wszystkie łączy jeden wspólny mianownik – szybki i prosty efekt kulinarny.

 

 

Jak przygotować domową galaretkę?

Wystarczy połączyć żelatynę spożywczą z ulubionym sokiem owocowym.

W jaki sposób uniknąć grudek z żelatyny w serniku na zimno?

Aby uniknąć grudek z żelatyny w serniku na zimno, masa serowa i rozpuszczona żelatyna powinny mieć tę samą temperaturę.

W jaki sposób utrwalić bitą śmietanę?

Wystarczy dodać do niej łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżeczkach gorącej wody.

 

   

 

   

 

 

Jak uzyskać wyrazisty smak owoców w sorbecie?

Dodając Kwas cytrynowy w trakcie przygotowywania sorbetu, uzyskamy bardziej wyrazisty smak owoców.

Co zrobić, aby jabłka i gruszki nam nie ciemniały?

Wystarczy zanurzyć owoce w wodzie z dodatkiem kwasu cytrynowego. 

 

Jak uzyskać kruszonkę do dekorowania ciast z sody oczyszczonej?

Dodając sodę oczyszczoną do miodu i cukru, otrzymamy kruszonkę przypominającą plaster miodu. Możemy jej użyć do dekorowania ciast.

Jak przygotować w domu napój musujący?

Na bazie sody oczyszczonej można przygotować domowy napój musujący. Wystarczy rozpuścić ¼ łyżeczki sody w szklance wody i dodać ulubiony syrop owocowy.

    

 

  

 

Kilka porad od Kurki Wolnej!

Jaką temperaturę powinny mieć jajka wykorzystywane do pieczenia?

Pokojową. Dlatego przynajmniej pół godziny przed planowanym pieczeniem ciasta - wyjmij jaja z lodówki. Jeśli nie macie czasu, włóżcie je na 10 minut do letniej wody.

Co zrobić, żeby skorupka jajka dobrze odchodziła?

Do wody w której gotują się jaja zawsze dodawajcie kilka kropli soku z cytryny. Dzięki temu nie będziecie mieli problemu z obieraniem skorupki.

Co zrobić, żeby ciasto miało intensywny żółty kolor?

Wystarczy dodać odrobinę soli do żółtek.