Strefa przekąsek - Słowniczek

Coraz więcej podróżujemy, a co za tym idzie poznajemy nowe smaki z różnych stron świata. Na pewno zauważyliście, że część tych obco brzmiących pojęć na stałe zadomowiło się w naszym kulinarnym języku. Takich skomplikowanych nazw używają kucharze w programach telewizyjnych, amatorzy gotowania, którzy prowadzą własne blogi czy też media o tematyce kulinarnej. Czasem trudno się w tym wszystkim odnaleźć, dlatego poniżej znajdziecie słowniczek pojęć, dzięki któremu świat przekąsek nie będzie miał przed Wami tajemnic.

 

Finger food (ang. żywność jedzona palcami) – to pojęcie odnosi się głównie do niewielkich przekąsek, które można zjeść bez użycia sztućców. Finger food zazwyczaj serwowane jest na różnego rodzaju przyjęciach, konferencjach czy bankietach. Wielkość serwowanej potrawy powinna być taka, aby starczyła na 1-2 kęsy. W Polce synonimem finger food staje się określenie „na jeden kęs”.

 

Fish and chips (ang. ryba z frytkami) – tradycyjne brytyjskie danie składające się ze smażonej w cieście lub bułce tartej ryby oraz frytek. Najczęściej danie to podawane jest na wynos, zalicza się je do tzw. street food. W oryginalnej wersji rybę i frytki skrapia się octem słodowym, doprawia szczyptą soli i zawija w gazetę.

 

Aperitif – specyficzny napój alkoholowy, podawany przed posiłkiem na pobudzenie apetytu. We Francji wypijany jest na stojąco i w niewielkiej ilości. Nie ma jednego rodzaju alkoholu, który można by określać mianem aperitifu.

 

 

   

 

   

Szwedzki stół – sposób serwowania posiłków polegający na podaniu wielu potraw, z których to goście mogą skomponować sobie menu według własnych upodobań. Bardzo często ta forma podania jedzenia pojawia się w hotelach, na firmowych imprezach i spotkaniach biznesowych, ponieważ nie utrudnia nawiązania rozmów pomiędzy uczestnikami wydarzenia. Tradycja serwowania posiłków właśnie w ten sposób wywodzi się ze Szwecji.

 

Tartinki - to przystawka pochodząca ze Skandynawii, rodzaj małej, eleganckiej i wygodnej kanapki do spożycia na imprezach, gdzie gości szwedzki stół. Tartinka to apetyczna kanapka na warstwie pieczywa, podana zwykle w formacie kwadratu. Jej dodatkiem mogą być wędliny, sery, jaja, ryby oraz różnorodne pasty kanapkowe.

 

Tapas – małe przekąski, które zazwyczaj serwowane są w hiszpańskich barach. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i różnić się od siebie poziomem przygotowania potrawy. Składniki do wykonania tapas nie są ściśle określone, mogą to być różnego rodzaju warzywa, mięsa czy owoce morza. Tapas zazwyczaj jada się wieczorem i łączy z alkoholem. Hiszpańskie przekąski można jeść zarówno przy barze, na siedząco i stojąco.

 

 

Tapenada – to pasta z oliwek, najczęściej czarnych. Wywodzi się z francuskiej Prowansji, jednak bardzo dobrze zaadaptowała się w kuchni śródziemnomorskiej. Składniki tapenada nie są ściśle określone – powinny znaleźć się w nich kapary i oliwa, ale można dodać też czosnek czy bakłażana.

 

Bruschetta (wł. Antipasto) – to rodzaj grzanki pochodzącej z Włoch. Podstawą bruschetty jest pieczywo, oliwa z czosnkiem i świeże pomidory z bazylią. Istnieje wiele wariacji na temat tego dania i możliwości podania. Dawniej był to prosty posiłek, który spożywali rolnicy, dziś trudno znaleźć włoską restaurację, gdzie nie serwuje się bruschetty.

 

Salsa – zimny, pikantny sos, z którego słynie kuchnia meksykańska. Skład się z miksowanych lub drobno skrojonych warzyw lub owoców z intensywnymi, często ostrymi przyprawami. Salsa przynajmniej od XVI wieku jest znana także w kuchni polskiej, o czym świadczą zapisy z polsko-łacińskiego słownika.

 

 

    

 

  

Chutney – gęsty sos powszechnie używany w kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go z warzyw i owoców z dodatkiem czosnku, cebuli, musztardy czy rodzynek. Sos podaje się z różnego rodzaju potrawami zarówno wegetariańskimi, jak i mięsnymi. W Polsce znany jest już od XVII wieku pod nazwą „gąszcze”. Mimo że w sklepach można kupić już gotowy chutney, to w Indiach zawsze przygotowywany jest na bieżąco ze świeżych składników. 


Guacamole – popularny meksykański sos przyrządzany na bazie awokado, limonki i soli. Guacamole może być wzbogacone o dodatkowe składniki, takie jak: pomidory, czosnek, cebulę, chili czy inne przyprawy. Bardzo często sos ten jest dodatkiem do tortilli.

 

Spring rolls – znana azjatycka przystawka, w Polsce nazywana sajgonkami. Pod tym określeniem kryje się dowolny farsz zawijany w namoczony papier ryżowy lub cienkie ciasto z mąki pszennej, a nawet liście sałaty. Spring rollsy, w zależności od składników, mogą być przyrządzane bez obróbki termicznej, pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu.