Sosy do kurczaka Roberta Sowy

 

Sos śmietanowy do kurczaka

 

Składniki:

Czerwona cebula

2 łyżeczki zielonego pieprzu

2 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat

1/2 szklanki bulionu drobiowego

1/2 szklanki kremówki 36%

1 łyżka natki pietruszki

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Na łyżce masła zeszklij posiekaną czerwoną cebulę, dodaj 2 łyżeczki zielonego pieprzu, 2 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat oraz pół szklanki bulionu drobiowego. Gotuj na małym ogniu, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Wówczas dodaj do sosu ½ szklanki kremówki 36% i duś na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj łyżkę posiekanej natki pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj do smażonego lub pieczonego kurczaka.

 

 

Sos miodowo-sojowy  

 

Składniki:

½ szklanki miodu

¼ szklanki sosu sojowego

1 posiekana papryczka chili

1 łyżeczka świeżego imbiru

Sól do smaku

1 łyżeczka ziaren sezamu

 

Sposób przygotowania:

Miód i sos sojowy wlać do garnka, wymieszać. Dodać posiekany imbir, papryczkę chili i sezam. Sos gotować do momentu zgęstnienia i doprawić do smaku. Sos miodowo-sojowy idealnie pasuje do kurczaka (skrzydełka, udka, piersi), krewetek i warzyw.

 

 

Pikantny sos z orzechów ziemnych

(ulubiony sos Roberta Sowy do kurczaka)

 

Składniki:

1 szklanka mielonych orzeszków ziemnych

2  łyżki oliwy z oliwek

2 posiekane szalotki

1 posiekany ząbek czosnku

50 ml białego wytrawnego wina

1 łyżeczka pasty sambal oelek

1 łyżka miodu pszczelego lipowego

½ szklanki mleka kokosowego

Sól, Pieprz czarny grubo mielony, Papryka ostra mielona Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Posiekaną szalotkę podsmażyć na złoty kolor na oliwie z czosnkiem i pastą sambal oelek. Następnie dodać miód, wino, mleko kokosowe i całość zagotować. Tak przygotowany sos zmiksować z orzeszkami ziemnymi. Gdy sos uzyska jednolitą konsystencję doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.