Smaki Świata

 

Kuchnia śródziemnomorska to fascynująca mieszanka smaków, zapachów i aromatów. Zachwyca nas swoją różnorodnością. Inspiruje bogactwem kulinarnych doznań. Jej wielowymiarowość to wynik mieszania się kultur i tradycji kulinarnych wielu krajów należących do basenu Morza Śródziemnego. To ogromny i różnorodny teren rozciągający się na obszarze aż trzech kontynentów - Europy, Azji i Afryki. Łagodny klimat, żyzne gleby i dostateczna ilość słońca sprawiły, że kuchnia śródziemnomorska obfituje w ryby, owoce, warzywa, aromat ziół oraz smak najlepszego wina i oliwy z oliwek. O kuchni śródziemnomorskiej można by pisać w nieskończoność. Dzielić ją na odmiany północnoafrykańską, południowo-europejską czy wschodnio-śródziemnomorską. My jednak skupimy się na trzech produktach, typowych dla kuchni południa Europy, które polubiliśmy szczególnie.

 

OLIWKI

To pewne – pokochaliśmy oliwki! Zielone, czarne, drylowane, nadziewane serem, czosnkiem  lub pastą paprykową. Oliwki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Dzięki nim przygotowywane potrawy zyskują charakterystyczny, śródziemnomorski charakter. A możliwości ich zastosowań są niemal nieograniczone: stanowią pyszny dodatek do sałatek, pizzy, kanapek, sosów do makaronu, czy jako samodzielna przekąska. Są bogatym źródłem cennych składników i witamin. Oliwki czarne i zielone to tak naprawdę ta sama odmiana oliwek. Oliwki zielone poddane procesowi natleniania… czernieją.

 

Klasyczny gyros Sałatka nicejska Wegetariańska potrawka z bakłażana

 

 

SUSZONE POMIDORY

Suszone w słońcu, bardzo aromatyczne, o intensywnym smaku, z nutą wspaniałych ziół lub czosnku. Suszone pomidory to jeden z najwspanialszych składników w kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki suszeniu zachowują nie tylko pełnię swoich walorów smakowych, ale również odżywczych (m.in. witamina A, B1, B2, fosfor, żelazo, magnez oraz likopen). Możemy dodać je do makaronów, pizzy, mięs, ryb, sosów, sałatek, serów i zapiekanek. Nie wylewajmy oleju, którym są zalane – wykorzystany do smażenia lub dodany do sałatki zapewni naszym potrawom intrygujący aromat.

 

Sałatka Mediteran z makaronem Zupa kalafiorowa z indykiem Pieczona cukinia

 

 

KAPARY

Niepozorne a kryją w sobie zdecydowany, mocny smak! Ze względu na niego, stały się jednym ze sztandarowych produktów w kuchni basenu Morza Śródziemnego. Mało kto wie, że są bliskimi kuzynami kapusty. Kwiat kapara kwitnie niecały dzień - tego samego dnia powstaje owoc, który następnie zbierany jest ręcznie. Wystarczy zaledwie kilka sztuk by nadać charakteru sałatce, urozmaicić smak pizzy lub spaghetti. We Francji sos kaparowy dodawany jest do dań z ryb, owoców morza i mięsa. Pasują do czosnku, bazylii, oregano i czarnych oliwek. Pamiętajmy by dodawać je do potraw pod koniec przygotowania potrawy. Duszone zbyt długo w wysokiej temperaturze tracą swój wyjątkowy smak.

 

Kotlety mielone z pieczarkami Włoska potrawka z łososia z pomidorami Sałatka Royal z tuńczykiem i kaparami