Rodzaje soli - kolorowe i smakowe

 

Sól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu. Odkąd pojawiła się w naszej kulturze kulinarnej zmieniła oblicze smaku przygotowywanych dań na zawsze.

Niektórym może się wydawać, że sól jest po prostu słona. Prawda jest jednak taka, że tę popularną przyprawę można aromatyzować na różne sposoby uzyskując niesamowite efekty kulinarne. Warto wiedzieć, że na smak tego naturalnego minerału, jakim jest sól, składają się nie tylko miejsce pochodzenia, ale i sposób w jaki się ją produkuje. Wyróżniamy różne gatunki, które między sobą charakteryzują się odmienną strukturą kryształu, kolorem, czystością oraz skalą intensywności smaku. Jednak to nie wszystko, ponieważ jako minerał niemal bezwonny łatwo przejmuje aromaty i smaki innych przypraw. Dlatego też sól z powodzeniem można samodzielnie aromatyzować i łączyć w przeróżne kombinacje smakowe.

 

KOLORY SOLI

Sól nie musi być biała – w zależności od tego skąd pochodzi, jak powstała i jakie domieszki minerałów posiada może mieć różne barwy – od białej, poprzez żółtą, po czerwoną, różową i fioletową, aż po czarną. W przyrodzie istnieje kilkadziesiąt odmian soli, które zmieniają kolor pod wpływem zawartych w niej pierwiastków.

 

SOLE AROMATYZOWANE - SMAKOWE

Sól jako minerał niemal bezwonny łatwo przejmuje aromaty i smaki innych przypraw. Dlatego też sól z powodzeniem można samodzielnie aromatyzować i łączyć w przeróżne kombinacje smakowe.