Robert Sowa

1

Robert Sowa

Mistrz Kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Wiceprezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, twórca menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT.

 

 

Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl.

 

Po powrocie z Austrii, przez 17 lat zarządzał kuchnią warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. We wrześniu 2010 roku postanowił spróbować swoich sił w nowym miejscu… A będzie to stylowa, komfortowa i w pełni autorska restauracja mistrza kulinarnego.

 

Robert Sowa to juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce i reprezentant naszego kraju podczas wielu prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych (m.in. Bocuse d'Or w Lyonie w roku 1995 i w Montpellier w roku 1998).

 

W 2003 roku podczas Dni Polskich w Berlinie otrzymał Statuetkę za promowanie Kuchni Polskiej na Świecie. Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski, laureat najbardziej prestiżowej nagrody “Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka, przyznawanych przez liczne grono dziennikarzy. W 2008 roku Robert został uhonorowany tytułem „Gentleman Roku” przyznawanym przez miesięcznik Gentleman. W 2009 r. otrzymał Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu, tytuł Członka Akademii Polskiego Sukcesu oraz Luksusową Markę Gentlemana za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce. W 2010 roku Robert Sowa został wyróżniony Hermesem "Poradnika Restauratora" w kategorii Osobowość Gastronomii oraz znalazł się w gronie 100 najbardziej wpływowych mężczyzn w Polsce wyłonionych przez miesięcznik „Gentleman”.

 

Wielbicielom dobrego jedzenia znany jest jako ambasador ryb i owoców morza z Norwegii. To także  propagator dań prostych, ciekawych i zdrowych oraz główny szef wakacyjnego gotowania podczas letnich imprez organizowanych pod hasłem „Lato z Radiem” (2010 i 2011 rok),  „Koncertowe Lato – muzyka najlepsza pod słońcem” „Przebojowe Lato 2007, 2008” oraz „Lato Przebojów 2009 Radia ZET i tygodnika Gala”.

 

Robert Sowa słynie ze smacznej kuchni z przyprawami firmy Prymat, z którą współpracuje od 2006 roku (www.prymat.pl, www.doradcasmaku.pl)). Jest także ambasadorem marki Welmax oraz patronem kulinarnym kultowych polskich restauracji bistro „Meta” w Warszawie, Zakopanem, Toruniu i Łodzi.

 

Telewidzom znany jest głównie z niedzielnego kącika Dzień Dobry TVN.

 

Od 2009 roku skomponowane przez Roberta Sowę menu jest serwowane w samolotach Polskich Linii Lotniczych LOT w klasie biznesowej, a od sierpnia 2011 współpraca została rozszerzona o klasę ekonomiczną.

 

Hobby Roberta Sowy to organizowanie ciekawych wydarzeń kulinarnych, zdobywanie kolejnych doświadczeń zawodowych i odkrywanie nowych smaków podczas licznych podróży kulinarnych po kraju i świecie.

 

 

WIĘCEJ INFORMACJI: www.sowarobert.pl

 

KSIĄŻKI...

 

„Życie kocha jeść”

– najnowsza książka Roberta Sowy, która ukazała się na rynku 9 listopada 2011 roku. Tym razem znany polski szef kuchni stworzył doskonałe dania zainspirowane polskimi produktami regionalnymi.

W książce można znaleźć m.in. przepisy na potrawkę z duszonej perliczki ze smardzami, duszone skoki z królika w plastrach dojrzewającej szynki z Podlasia i na pieczonego halibuta z kaszą mazurską i warzywami. Są też ciekawe zupy, sałatki i desery. W przepisach wykorzystane zostały ryby z polskich jezior i rzek, dziczyzna, owoce leśne, grzyby i znakomite polskie sery.

„Życie kocha jeść” to skarbnica nowoczesnej, lekkiej i zdrowej kuchni polskiej oraz przewodnik po rodzimych specjałach, które Robert odkrył podczas licznych podróży po kraju.

 

 

 

 

„W Poszukiwaniu  Smaku Doskonałego”

- książka Roberta Sowy, która ukazała się w marcu 2009 roku.

Na ponad 450 stronach znaleźć można dotychczas niepublikowane przepisy na autorskie dania Roberta Sowy, wywiad z Mistrzem, wypowiedzi jego przyjaciół oraz ciekawostki kulinarne.

Meksykański chłodnik ze świeżą kolendrą i selerem naciowym. Sos kaparowy z gotowanym jajkiem i anchois. Filet z soli podany z aromatycznymi truskawkami i czarnym pieprzem... Już same nazwy brzmią wspaniale, a smak potraw wprost zniewala!

 

 

”Esencja Smaku” to książka wydana w grudniu 2006 roku i zarazem podsumowanie dotychczasowych dokonań Roberta Sowy. Robert dzieli się z czytelnikami swoimi kulinarnymi sekretami.  Poleca  nowatorskie  przepisy  na  wykwintne,  zdrowe,  naturalne,  lekkie i  pachnące  ziołami  potrawy. Książka jest apetyczna pod każdym względem, a niepowtarzalne zdjęcia potraw doskonale podkreślają kulinarny kunszt autora. 

„Esencja Smaku” to opowieść o karierze kucharskiej Roberta Sowy, podzielona na rozdziały stanowiące kolejne etapy jego życia. Na pierwszym miejscu znalazła się oczywiście rodzina, kolejne rozdziały autor poświęcił pracy – jako szefa kuchni hotelu Jan III Sobieski, a także jako kucharza piłkarskiej reprezentacji narodowej. Robert wspomina również kulinarne akcje plenerowe oraz współpracę z programami radiowymi i telewizyjnymi - oczywiście o gotowaniu. Bo gotowanie to nie tylko zawód Roberta Sowy, to również jego pasja, co potwierdzają w swoich wypowiedziach osoby, które miały okazję smakować potraw jego autorstwa. Spotkanie z Sową i jego kuchnią wspominają na łamach książki Agata Młynarska, Maciej Dowbor, Grzegorz Markowski, Jerzy Engel, Jerzy Dudek, Olaf Lubaszenko oraz inni dziennikarze, sportowcy i gwiazdy muzycznej sceny.

 

 

 

 

W sobotę 8 marca 2008 roku z dziennikiem „Polska. The Times” ukazał się „Romans Kulinarny”. To ciekawa historia o miłości z kulinariami w tle, napisana przez duet prawdziwych pasjonatów gotowania - Roberta Sowę i jego przyjaciółkę Beatę Kierzkowską.

 

„Super Grill” to książeczka, która ukazała się w lipcu 2010 i maju 2011 roku wraz z dziennikiem Super Express.

Robert Sowa przedstawia w niej zbiór swoich przepisów na letnie grillowanie. Książeczka "Super Grill" zawiera aż 160 przepisów potraw, które są serwowane na tegorocznej trasie "Lata z Radiem".

Robert udziela także fachowych porad, jak przyrządzić warzywa, ryby czy mięsa na grillu. Radzi, jak je przyprawić i w czym zamarynować, aby podkreślić ich smak. Przy każdej potrawie umieszczona jest informacja, jaki jest koszt jej przyrządzania.

 

 

 

 

W maju 2010 roku ukazała się książka „Birkowie od Kuchni”. Można w niej znaleźć wszystko to, co w autorskiej książce kulinarnej pojawić się powinno. Wyjątkowe przepisy na znakomite potrawy (możliwe do przygotowania przez zwykłego śmiertelnika!), porady, kulinarne opowieści, anegdotki oraz smakowite zdjęcia…

 

W jednym z rozdziałów Konrad opowiada o swojej wieloletniej współpracy z Robertem Sową, który wprowadził go w świat kulinariów i dzięki któremu jego kariera nabrała tempa. Napisał m.in. „Głównie dzięki niemu odkryłem w sobie pasję do wykonywanego zawodu i poznałem możliwości, jakie daje praca w kuchni i wszystko, co z nią związane. Robert nie skrywa swoich sekretów kulinarnych, lecz z ogromną życzliwością dzieli się wiedzą i doświadczeniem”.

 

 

W listopadzie 2009 roku ukazała się na rynku książka „Smaki Dzień Dobry TVN”.

Można w niej znaleźć mnóstwo przepisów, nie tylko tych stworzonych przez kulinarnych mistrzów, ale również receptury na ulubione dania goszczących w programie gwiazd. W książce opublikowano także rozmowy z gotującymi w programie szefami kuchni (m.in. Robertem Sową), wywiady z osobami prowadzącymi program i mnóstwo "smacznych" ciekawostek.

Jeśli nie wiesz czym są zozworki, chcesz nauczyć się robić pralinkowe pączki

i dowiedzieć się, dlaczego jajka od kur zielononóżek są najzdrowsze - koniecznie sięgnij po tę książkę

 

 

 

 

W listopadzie 2009 roku ukazała się na rynku kolejna edycja książki „The Culinary World of

Vienna International Hotels & Resorts”. To kulinarna podróż po Europie, w której szefowie kuchni wszystkich hoteli sieci prezentują swoje autorskie dania. Jeden z rozdziałów przedstawia Roberta Sowę i zaproponowane przez niego menu. W książce można znaleźć przepisy na różne dania, od zakąsek poprzez zupy i dania główne po desery. Każda potrawa prezentowana jest w sześciu językach: angielskim, niemieckim, francuskim, czeskim, polskim i rosyjskim.

 

 

W listopadzie 2009 roku ukazała się kolejna, druga już edycja książeczki z serii FAKT radzi pt. „Ryby na Święta.100 najlepszych przepisów”.

To doskonała propozycja dla tych, którzy nie mają pomysłu na przygotowanie świątecznej  ryby.

W publikacji tej umieszczono wiele propozycji na bożonarodzeniowe przysmaki, wigilijne rarytasy, świąteczne obiady i kolacje, sylwestrowe specjały oraz dania karnawałowe. Znajdziecie w niej Państwo również rozdział poświęcony Norwegii i jej doskonałym naturalnym warunkom do hodowli ryb, cenne informacje na temat śledzia, rozdział poświęcony norweskiej tradycji Świąt oraz porady Roberta Sowy dotyczące przygotowania, marynowania i przyprawiania ryb, czyli reasumując wskazówki, jak przygotować rybę na święta, aby wydobyć z nich pełnię smaku. 

 

 

 

 

W listopadzie 2008 roku ukazała się na rynku książka pt. "Ugryźć Świat"wydana przez National Geographic. Zawiera ona opis kulinarnych przygód z całego świata, przedstawia zaskakujące sytuacje, nowe smaki i jest pełna zabawnych dykteryjek.

Podróżując, odkrywamy świat - zapierające dech w piersi widoki, wspaniałe zabytki, fascynujące obyczaje i... nowe smaki, których świat ma tysiące. I to właśnie one stanowią esencję tej  niesamowitej książki. 100 osób, a wśród nich Robert Sowa, opowiada o swoich kulinarnych odkryciach i przygodach. Dzięki tej publikacji dowiemy się, jakie warzywo zmogło Litwinów na Węgrzech, gdzie świnka morska jest przysmakiem i do czego w Kalabrii służy porrón. Hanna Bakuła opowiada o niezwykłej wigilii z Apaczami, Marcin Prokop o szaszłyku z psa, a Robert Sowa o swojej fascynacji Norwegią. Razem z Olgą Bończyk poznamy uroki toskańskiej kuchni, a z Kevinem Aistonem przygotujemy English breakfast.  Szewach Weiss podaje przepis na gęsie pipki, Jacek Hugo-Bader opowiada o mongolskim przysmaku, a Omena Mensah zdradza, co było jej ulubionym daniem w dzieciństwie.
Wszystkie opowiadania wzbogacone zostały przepięknymi zdjęciami z przeróżnych zakątków świata oraz przepisami na ulubione potrawy wszystkich osób zaproszonych do współtworzenia tej publikacji.  

 

 

„The Culinary World of Vienna International Hotels & Resorts”to pierwsza międzynarodowa książka kucharska wydana przez grupę hotelową. 19 kucharzy prezentuje w niej 57 przepisów kulinarnych w pięciu językach. 

W książce, która wydana została w 2007 roku, przedstawione są autorskie dania szefów kuchni wszystkich hoteli sieci Vienna International, w tym również Roberta Sowy, jako szefa hotelu Jan III Sobieski. Jest to więc swoista podróż kulinarna po całej Europie, której przewodnikami są szefowie kuchni poszczególnych hoteli. 

 

 

 

 

„Przepisy Gwiazd”to wydana w 2005 roku książka Magdaleny Kuydowicz i Justyny Borczewskiej. Zawiera ona porcję niebanalnych przepisów kulinarnych autorstwa pisarzy, aktorów, dziennikarzy, sportowców i piosenkarzy oraz innych osób  powszechnie znanych z małego ekranu.

Robert Sowa jest autorem rozdziału poświęconego rybom i owocom morza z Norwegii oraz wieloletniej współpracy z programem „Kawa czy herbata?”.

 

 

„Wielkie Gotowanie”

Książka wydana w 2004 roku wspólnie z Romanem Czejarkiem, z okazji przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Książka była dodatkiem do trasy „Lata z radiem”, a głównym jej celem było promocja dań kuchni polskiej.