Rafał Targosz

Rafał Targosz

Szef Kuchni w Hotelu Unicus**** w Krakowie, Ambasador kulinarny Limito oraz członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni.

 

Rafał Targosz - Szef Kuchni w Hotelu Unicus**** w Krakowie, Ambasador kulinarny Limito oraz członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni.



Swoją karierę zawodową rozpoczął w rodzinnym Krakowie, gdzie uczył się od takich kulinarnych autorytetów jak Pierre Gaillard we francuskiej restauracji Cyrano de Bergerac, a następnie u włoskiego mistrza, ówczesnego szefa restauracji hotelu Pod Różą - Alfredo Chioccetti. W tym czasie odbył też liczne staże zagraniczne we Francji (m.in. u George Blanc'a, Grand Chef Cuisinier, ***Guide Michelin), we Włoszech, a także na Węgrzech.



W Hotelu Copernicus zaprezentował autorski styl gotowania. W latach 2003-2005 pełnił stanowisko kucharza, stacjonującego w Budapeszcie polskiego ambasadora. Po powrocie do kraju objął stanowisko szefa kuchni w kompleksie gastronomiczno-hotelarskim Donimirski Boutique Hotels (restauracja Cul-De-Sac w Hotelu Gródek oraz restauracja w Hotelu Kościuszko).



Laureat i dwukrotny zwycięzca ogólnopolskich konkursów kulinarnych. W listopadzie 2002 roku wraz z ekipą narodową zdobył brązowy medal na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. Obecnie jest jurorem w konkursach kulinarnych organizowanych w kraju.



Zdobywca nagród Galicyjskiej Akademii Smaku za rok 2000 i 2001. Reprezentował Kraków na zakończeniu Festiwalu Europejskich Stolic Kultury, które odbyły się w Bolonii w 2000 r. Jest także uczestnikiem wielu Festiwali gastronomicznych, m.in. kuchni polskiej w Budapeszcie (2004) i kuchni polsko-żydowskiej w Quito, stolicy Ekwadoru (2007). Współautor kulinarnego albumu "Ugryźć świat", wydanego przez Nationale Geographic w roku 2008 oraz autor licznych artykułów do kulinarnych czasopism i portali gastronomicznych. Założyciel strony internetowej ArtKulinaria.pl, na której - poza m.in. przepisami i poradami dla miłośników gotowania - prowadzi blog.



Hobby Rafała Targosza, a zarazem wyzwanie na przyszłość to regionalna kuchnia polska. Pracuje nad zrekonstruowaniem unikalnych receptur z poszczególnych regionów Polski i przekazanie ich następnym pokoleniom w nowej aranżacji. Poza tym promuje dziedzictwo kulinarne Polski na arenie międzynarodowej. Interesuje się również historią, muzyką filmową i sportem.

 

Więcej informacji: www.rafaltargosz.pl