Przemysław Wieloch

Przemysław Wieloch

Jest miłośnikiem kuchni molekularnej, której tajniki zagłębia od trzech lat. Prowadzi program pt. "Raz dwa trzy gotuj ty" w lokalnej telewizji, udziela wywiadów w Radio Łódź, oraz był jurorem na kilku ogólnopolskich konkursach. W 2011 roku otrzymał podwójną nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, w którym ostatecznie zdobył drugie miejsce.

WIĘCEJ o Przemysławie Wielochu

 

Przemysław Wieloch to 32 letni szef kuchni z Łodzi, jego kariera zawodowa zaczęła się w wieku 16 lat w Restauracji "Wiedeńska" gdzie swoje szlify zdobywał do 1998 roku i awansował do pozycji zastępcy szefa kuchni. Następnie pracował w wielu łódzkich lokalach, aż do roku 2002 roku. W tym samym roku trafił do Łódzkiego Klubu Biznesu, który był lokalem zamkniętym, tylko dla klienta VIP, gdzie przez trzy kolejne miesiące pełnił obowiązki zastępcy szefa kuchni, a następnie przez kolejne trzy lata był szefem kuchni. W tym czasie odbył wiele szkoleń w Polsce i zagranicą, był również laureatem wielu prestiżowych konkursów ogólnopolskich. Pod koniec 2005 roku wyjechał do Anglii, gdzie przez kolejne trzy lata pracował na stanowisku szefa kuchni, restauracja w której prowadził kuchnię wygrała w Hrabstwie wiele prestiżowych nagród między innymi za najlepsze jedzenie.

 

W roku 2008 powrócił do Polski i rozpoczął pracę w bełchatowskiej Restauracji Jan, gdzie pracuje do dziś. W tym czasie stał się bardzo aktywnym kucharzem na ogólnopolskiej scenie gastronomicznej, on sam jak i podlegający mu kucharze odnieśli wiele sukcesów podczas startów w ogólnopolskich konkursach.

 

Przemek jest również miłośnikiem kuchni molekularnej, której tajniki zagłębia od trzech lat. Prowadzi program pt. "Raz dwa trzy gotuj ty" w lokalnej telewizji, udziela wywiadów w Radio Łódź, oraz był jurorem na kilku ogólnopolskich konkursach. W 2011 roku otrzymał podwójną nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, w którym ostatecznie zdobył drugie miejsce.

 

Najważniejsze osiągnięcia zawodowe:

 

I miejsce w konkursie L'Art de la Cuisine Martell 2011
II miejsce w konkursie L'Art de la Cuisine Martell 2010
I miejsce w konkursie Kuchnia Polska Nowoczesna
I miejsce w konkursie Kuchni Myśliwskiej Hubertus Spalski
II miejsce w VII Kujawsko- Pomorskich Potyczkach Kulinarnych
I miejsce w Potrawach z Baraniny ( kategoria najlepszy smak)
I miejsce w ogólnej klasyfikacji oraz najlepszy smak w konkursie Kulinarny Talent zdobył kucharz z Restauracji Jan
I miejsce kucharze z Restauracji Jan w Daniach Cateringowo- bankietowych w Krakowie

 

Jak sam o sobie mówi: "Gotowanie to moja pasja, hobby, sposób bycia, mam jeszcze wiele do zrobienia , wciąż dążę do smaku doskonałego, ciągle poszukuje nowych wyzwań, które mi dają energię do działania i tworzenia".