Prosty sposób na sałatkę!

          Łatwość przyrządzania oraz praktycznie dowolna kompozycja składników sprawiają, że sałatki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Ich sekretem są odpowiednio dobrane, świeże składniki oraz przyprawy, które podkreślają smak i aromat dania. Lekkie sałatki należą do ulubionych potraw zwłaszcza podczas gorącego lata, gdy mamy ochotę na lekkie posiłki. Są doskonałe zarówno na śniadanie, lunch jak i wykwintną kolację. Mogą być samodzielnym daniem, jak i przystawką do dania głównego.

W wersjach wegetariańskiej, mięsnej, owocowej, czy warzywnej zadowolą każdego, nawet osoby na najbardziej rygorystycznych dietach. Wspaniale wzbogacają i uświetniają stół przy każdej uroczystości, są też niezastąpionym dodatkiem do dań grillowych. Sałatki to nie tylko bogactwo wrażeń kulinarnych, to także źródło cennych mikroelementów i witamin, tak ważnych w codziennej diecie. Dzięki nim łatwo utrzymać dobrą figurę i świetne samopoczucie.

Jak skomponować sałatkę idealną? Wystarczy tylko kilka ulubionych składników, aromatyczny Sos sałatkowy Prymat i gotowe! Nasze propozycje poniżej:

 

SAŁATKA NICEJSKA


 

Składniki dla 4 osób:

1 sałata

5 pomidorów (40 dag)

5 jajek ugotowanych na twardo

30 dag fasolki szparagowej

po 1 czerwonej i żółtej papryce (po 15 dag)

1 pęczek dymki

15 Oliwek czarnych Smak

Sól ziołowa Prymat w młynku

Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Sos sałatkowy francuski Prymat

3 łyżki oliwy lub oleju

 

Sposób przygotowania:

Sałatę podzielić na liście, umyć, osączyć i ułożyć w dużej misce. Jajka obrać i pokroić na cząstki. Pomidory umyć, osączyć i pokroić na ósemki. Fasolkę opłukać, obrać z włókien, ugotować do miękkości w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Dymkę obrać umyć i pokroić w plasterki z częścią szczypioru. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Pomidory, paprykę, jajka, i oliwki ułożyć równomiernie na liściach sałaty. Posypać cebulą i szczypiorem. Przygotować Sos sałatkowy francuski zgodnie z opisem na opakowaniu. Wymieszać z przygotowaną sałatką. Przyprawić solą i pieprzem kolorowym.

 

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW


 

Składniki dla 4 osób:

1 pokrojony w plastry bakłażan               

1 pokrojona w plastry cukinia

1 pokrojona w cząstki czerwona cebula

1 pokrojona w duże kawałki czerwona papryka

12 Suszonych pomidorów Smak

20 Oliwek zielonych Smak

200 g pokruszonego sera feta do posypania

Sos:

3 łyzki oliwy z oliwek

3 łyżki wody

1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo–ziołowego Prymat

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać w naczyniu żaroodpornym z oliwą i Sosem sałatkowym paprykowo– ziołowym Prymat, piec 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia warzywa wymieszać, po wyjęciu z piekarnika posypać tartym serem feta.

 

SAŁATKA Z MAKARONEM


 

Składniki dla 4 osób:

300 g ugotowanych na półtwardo brokułów

100 g zielonego groszku

100 g wędzonego łososia norweskiego

200 g ugotowanego pełnoziarnistego makaronu penne

10 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych

1 pokrojona w piórka czerwone cebule

Czosnek granulowany Prymat

Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Oliwki czarne Smak

Sos:

1 op. Sosu sałatkowego francuskiego Prymat  

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżkiw wody

 

Sposób przygotowania:

Sos sałatkowy francuski przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Brokuły wymieszać z groszkiem, dodać pokrojonego w paski łososia, cząstki pomidorków i cebulę. Wszystko połączyć z wystudzonym makaronem penne. Tak przygotowaną sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem i udekorować świeżą natką pietruszki. Do sałatki można również dodać mały pęczek rukoli. Udekorować Oliwkami czarnymi.

 

SAŁATKA Z ROSZPONKI


 

Składniki dla 4 osób:

500 g sparzonego bobu bez skóry

50 g sałaty roszponki

1 op. Suszonych pomidorów Smak

Kilka plasterków szynki parmeńskiej pokrojonej w paski

50 g Czarnych oliwek Smak

Kilka filetów anchois do dekoracji

30 g sera parmezan w płatkach

Sos:

1 op. Sosu włoskiego Prymat

3 łyzki oliwy lub oleju

3 łyżki wody

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka Kaparów całych Smak

Sól czosnkowa i Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos włoski wymieszać z oliwą, dodać roztarte kapary, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z bobem, szynką parmeńską i oliwkami. Tak przygotowaną sałatkę polać sosem, przełożyć do miseczek, na każdej porcji ułożyć filety anchois oraz płatki parmezanu.

 

Jeszcze więcej pomysłów na zaserwowanie letniej sałatki tutaj:

Sałatka z selera naciowego z orzechami włoskimi  Sałatka z kurczakiem kebab-gyros
    
   Sałatka ziemniaczana z szynką  Sałatka z pomarańczami