Party DIP na karnawał!

 

Na karnawałowej imprezie z pewnością nie powinno zabraknąć smakowitych przekąsek. Idealnym dodatkiem na taką okazję są dipy. Dip to po prostu rodzaj sosu o dość gęstej konsystencji, w którym można maczać kawałki ulubionych potraw. Dipy nadają przekąskom ciekawego, wyrazistego smaku. Możemy serwować je do pokrojonych w słupki warzyw czy też klasycznych słonych przekąsek, takich jak frytki czy chipsy. Doskonałe do podkreślenia smaku głównych dań.

 

 

QUESADILLAS Z PIECZONĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA, KURKAMI I TARTYM SEREM CHEDDAR

 

Składniki dla 4 osób:

8 pszennych placków tortillas 
4 małe piersi z kurczaka 
4 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa do kurczaka - pikantna Prymat do smaku
4 łyżki sosu guacamole
200 g kurek
½ pokrojonej w kostkę cebuli
Sól czosnkowa, Pieprz ziołowy Prymat do smaku
100 g tartego sera cheddar
Dipy:
Party DIP Czosnkowy Prymat
Party DIP Serowy Prymat
Party DIP Meksykański Prymat
7 łyżek jogurtu naturalnego
10 łyżek majonezu
5 łyżek ketchup
2 łyżki wody


Sposób przygotowania:

Zamarynowane piersi z kurczaka piec 20 minut, wystudzić i pokroić w plastry.

Oczyszczone i umyte kurki wraz z cebulą podsmażyć na oliwie z oliwek, doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem ziołowym i wystudzić.

Na patelni skropionej oliwą z oliwek ułożyć posmarowany guacamole placek pszenny, na nim umieścić plastry pieczonego kurczaka i kurki, a następnie posypać tartym serem cheddar. Całość przykryć drugim plackiem i smażyć przez około 5 minut z każdej ze stron. Gotowe quesadillas pokroić na kawałki i podawać z ulubionymi sosami, np. salsą pomidorową, salsą serową lub tzatzikami.

 

SOCZYSTE SKRZYDEŁKA Z ZIOŁAMI

 

Składniki dla 4 osób:

 
24 duże skrzydełka z kurczaka
Marynata:
1 opakowanie Przyprawy do kurczaka ziołowej Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
5 łyżek pikantnego ketchupu
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Party Dip Czosnkowy Prymat
4 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Skrzydełka naciąć na zgięciu, natrzeć dokładnie marynatą i odstawić na ok. 4 godziny do lodówki. Zamarynowane skrzydełka umieścić w worku do pieczenia i piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Podawać z Party Dip czosnkowy.

 

KLOPSKI NADZIEWANE SEREM FETA


Składniki dla 4 osób:

300 g udźca cielęcego
300 g schabu karkowego
100 g sera feta
1 jajko
1 łyżka Bułki tartej Prymat
Oliwa do smażenia
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat
1 pokrojona w kostkę dymka
1 łyżka Natki pietruszki Prymat
Party DIP Meksykański Prymat
5 łyżek ketchupu
2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, natkę pietruszki oraz uprzednio zeszkloną i wystudzoną dymkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki, na których należy ułożyć pokrojony w kostkę ser feta. Całość zawinąć formując klopsiki. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C.

Pomidory zmiksować, dodać 2 dymki wraz ze szczypiorem i pestki słonecznika. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem. Tak przygotowane klopsiki podawać z Party DIP Meksykański.

 

Smacznego!