Odkryj Smaki Świata

 

Nikt z nas nie chce, aby w domowej kuchni zagościła rutyna. Warto pamiętać, że za pomocą specjalnych dodatków możemy odkryć na nowo smak tradycyjnych potraw. Oliwki czarne, Oliwki zielone, Pomidory suszone oraz Kapary Smak to jedne z najlepszych i najszlachetniejszych smaków świata. Pełne słońca i aromatu dodadzą wykwintności codziennym posiłkom, takim jak na przykład klasyczna zupa kalafiorowa czy potrawka z warzyw.

 

POTRAWKA Z POMIDORÓW I CUKINII Z OLIWKAMI


 

Składniki dla 4 osób:

1 łyżka Oregano Prymat
Do smaku: Sól ziołowa MŁYNEK, Chili pieprz cayenne, Papryka słodka Prymat, cukier
3 pokrojone w słupki bakłażany
2 pokrojone w słupki cukinie
6 pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
4 duże posiekane ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak
1 łyżka pokrojonych Oliwek zielonych Smak 
1 szklanka oliwy z oliwek
½ szklanki tartego sera Bursztyn

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu na oliwie usmażyć bakłażany, cukinię i czosnek. Do tak przygotowanych warzyw dodać pomidory, czarne i zielone oliwki. Całość dusić około 15 minut i doprawić do smaku. Podawać z włoską bagietką lub pieczywem ciabatta i tartym serem Bursztyn.

 

AROMATYCZNA ZUPA KALAFIOROWA Z INDYKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

 


Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonej w paski piersi z indyka
2 łyżki Przyprawy do indyka Prymat
½ pokrojonej w kostkę cebuli
1 litr Rosołu z kury Kucharek
½ główki podzielonego na różyczki kalafiora
1 łyżka pokrojonych w paski Suszonych pomidorów Smak
80 g kremowego serka topionego
4 ziarna Ziela angielskiego Prymat
Sól czosnkowa, Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso uprzednio zamarynować w przyprawie do indyka, obsmażyć z cebulą, dodać wraz z kalafiorem, pomidorami i przyprawami do gotującego się rosołu. Na końcu dodać serki topione i doprawić zupę do smaku.

 

CARPACCIO Z MARYNOWANEJ POLĘDWICY WOŁOWEJ Z KAPARAMI I ŚWIEŻO TARTYM PARMEZANEM


 

Składniki dla 4 osób:

400 g oczyszczonej polędwicy wołowej ze środkowej części
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki musztardy delikatesowej Prymat
Sól, Papryka słodka Prymat do smaku
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
 
4 łyżki Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat
4 łyżeczki Kaparów Smak
4 pokrojone marynowane karczochy
4 łyżki płatków sera parmezan
4 przekrojone na pól duże kapary
1 pęczek rukoli
4 łyżki oliwy z oliwek
4 cząstki cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią polędwicę i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Tak przygotowane mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w pieprzu, owinąć dokładnie folią spożywczą i wstawić na noc do zamrażarki.

Zamrożoną polędwicę pokroić na bardzo cienkie plastry i od razu układać je na talerzach. Rukolę połączyć z karczochami i ułożyć na środku talerzy z carpaccio. Danie udekorować małymi i dużymi kaparami, skropić oliwą z oliwek, posypać czarnym pieprzem i świeżo tartym parmezanem. Podawać z grzankami z pieczywa ciabatta i cząstkami cytryny.  

 

Spróbujcie również nadać śródziemnomorskiego smaku innym potrawom:



Flaki z suszonymi pomidorami Włoska potrawka z łososia Zapiekanka z makaronu

   
Filet z indyka z sosem Pieczona cukinia z fetą Kotlety mielone z pieczarkami