O spaghetti i nie tylko...

Uznaje się, że makaron pochodzi z Azji, gdzie jest bardzo popularny. Podobno to Marco Polo sprowadził makaron do Europy podczas swojej wyprawy w XIII wieku. Niektóre źródła podają jednak, że był już znany starożytnym Grekom i Rzymianom. Podobno ślady makaronu znaleziono już w Etrusków. Pierwsze wzmianki dotyczą szerokiego makaronu, przypiekanego na gorących kamieniach przekładanego rybami, który powszechnie nazywano „laga non”. Przypuszcza się, że mowa o popularnej dziś potrawie zwanej „lasagne”.

Pierwszy raz o gotowaniu, nie o smażeniu makaronu na słońcu wspomniano w księdze Talmudu. W języku aramejskim opisane tam suszone kluski, które po ugotowaniu odzyskiwały świeżą formę. Do tej pory znano jedynie makaron, który musiał być spożyty od razu po wyrobieniu ciasta.

Arabowie rozpowszechnili suszenie pasty, którą mogli zabierać na długie wyprawy morskie jako suchy prowiant. Opisali je w swoich księgach suche nitki, które poznali podczas podbicia Sycylii. O wpływach arabskich na makaron świadczą rodzynki dodawane do tradycyjnej lasagne podawanej na wyspie.

Pierwsze zakłady produkcyjne makaronu w postaci suchych nitek pojawiły się we Włoszech już w XII wieku. Zapiski z XIII i XIV wieku donoszą kolejno o narzędziach służących do wyrabiania i przechowywania makaronu, dzięki czemu wiadomo, że był on już popularny w tamtym czasie. Kolejno powstawały we Włoszech nowe cechy produkujące makaron i zrzeszające rzemieślników tejże profesji w Ligurii czy Savonie. Do XVII wieku makaron był już jedną z najpopularniejszych potraw we Włoszech ze względu na łatwość przygotowania.

W XVII wieku postęp techniczny umożliwił produkcję makaronu na większą skalę, a nadbrzeżne umiejscowienie miejsc produkcji w Neapolu, Ligurii i Savonie pozwoliło na łatwą dystrybucję do pozostałych regionów Włoch. Pierwsza fabryka makaronu na produkcję masową powstała w XVIII wieku w Wenecji.

Do tego czasu makaron był podawany bez jakichkolwiek warzyw czy przypraw. Pomidory trafiły do Hiszpanii z Nowego Świata. Zaczęły rozpowszechniać się w Europie w XVIII wieku, ale w dalszym ciągu nie dodawano ich do makaronu. Przepis na sos pomidorowy został opisany w 1778 roku przez Vicento Corrado. Dopiero w XIX wieku sos pomidorowy zaczęto dodawać do makaronu jako przyprawę.

W XIX wieku nastąpiło umaszynowienie produkcji makaronu, dzięki czemu możliwe było wytwarzanie makaronu o nowych, oryginalnych kształtach makaronu. Szacuje się, że do końca XIX wieku fabryki produkowały 150-200 różnych kształtów makaronu. Największy wzrost produkcji makaronu notuje się na przełomie XIX i XX wieku.

Pierwszą zupełnie zautomatyzowaną prasę makaronową uruchomiono w 1933 r. Obecnie makaron według włoskich receptur wytwarza się na szeroką skalę w Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz Australii.