Musztardy Prymat – Smacznego!

 

Najwięcej musztardy na świecie konsumują Francuzi. Do Polski dotarła ona dzięki Napoleonowi. Na początku zastosowanie musztardy nie było powszechnie znane, a więc serwowano ją na deser, stąd powiedzenie „musztarda po obiedzie”. Gdy odkryto jak doskonale komponuje się ze smakiem dań mięsnych na stałe zagościła na polskich stołach.

Teraz musztarda to jeden z naszych ulubionych dodatków – gwarancja dobrego smaku. Serwujemy ją do wędlin, pieczonych mięs, kiełbasek, a nawet serów. Nie wyobrażamy sobie bez niej aromatycznego sosu vinaigrette do sałatek. Z jej pomocą przygotować możemy także doskonałe sosy i dipy musztardowe oraz marynaty do mięs i ryb. Z powodzeniem możemy dodać ją do ulubionych past kanapkowych, a nawet bigosu czy gulaszu. Warto eksperymentować z musztardą – dzięki niej może zaostrzyć smak i aromat niemal każdego dania.

Cokolwiek na widelcu… musztardy Prymat – Smacznego!

 

DUSZONY KRÓLIK SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM


 

Składniki dla 4 osób:

3 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
Do smaku: Sól morska MŁYNEK, Pieprz biały, Tymianek Prymat 
4 skoki z królika
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
200 ml rosołu z kury 
200 ml śmietany kremówki 
2  pokrojone w kostkę cebule 
1 pokrojona w kostkę marchew  
4 pokrojone ząbki czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
1 posiekany pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką  i obsmażamy na oleju z masłem. W rondlu , w którym smażył się królik podsmażamy warzywa z tymiankiem. Następnie do warzyw dodajemy królika, wino i rosół. Całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku musztardą i przyprawami. Przed podaniem wymieszać z pietruszką.

 

SAŁATKA Z RUKOLĄ I SOCZYSTYM KURCZAKIEM


 

Składniki dla 4 osób:

2 pokrojone w paski piersi z kurczaka
2 łyżki miodu
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
4 łyżki sosu sojowego
1 pęczek rukoli
Kilka pokrojonych w cząstki pomidorów cherry
200 g startego koziego sera
1 łyżka uprażonych orzechów nerkowca
Przyprawa do sałatek Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczaka natrzeć miodem i musztardą, obsmażyć na patelni, dodając pod koniec sos sojowy, wystudzić. W misce wymieszać rukolę, pomidory, ser i orzechy, doprawić do smaku Przyprawą do sałatek. Na wierzchu ułożyć przygotowanego wcześniej kurczaka, skropić sosem powstałym podczas smażenia.

 

PANIEROWANE PIKANTNO-ZIOŁOWE SZNYCLE Z INDYKA


 

Składniki dla 4 osób:

8 x 60 g sznycli z piersi indyka
2 łyżki Przyprawy do indyka Prymat
1 łyżeczka Musztardy rosyjskiej Prymat
Do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 szklanka Bułki tartej Prymat
1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
4 łyżki mąki pszennej
4 roztrzepane jajka
Olej do smażenia
1 sałata
1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Prymat
7 łyżek jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone kawałki mięsa lekko rozbić, posmarować musztardą, oprószyć przyprawą do indyka, odrobiną soli ziołowej, grubo mielonym czarnym pieprzem i mąką. Następnie sznycelki obtoczyć w jajku i bułce tartej zmieszanej z płatkami kukurydzianymi. Sznycle usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ulubioną sałatą z dodatkiem Sosu sałatkowego czosnkowego Prymat.

 

PIECZONY DORSZ W MARYNACIE MUSZTARDOWO-ZIOŁOWEJ


 

Składniki dla 4 osób::

1 filet z dorsza bez skóry (w wadze ok. 1 kg)
Marynata:
1 łyżka Musztardy chrzanowej Prymat
2 łyżki Przyprawy do ryb Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek drobno posiekanego koperku
1 łyżka miodu lipowego
Sok z cytryny do smaku
4 łyżki Chrzanu śmietankowego Smak

Sposób przygotowania:

Umyty i osuszony filet z dorsza natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około 40 minut w temperaturze 90°C (dokładny czas pieczenia zależy od wielkości fileta). Tak przygotowanego dorsza podawać z chrzanem śmietankowym i kolorowymi sałatami.

 

PRZYSMAK Z DUSZONEJ WOŁOWINY Z FASOLĄ JAŚ


 

Składniki dla 4 osób:

1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat
1 łyżka Papryki słodkiej Prymat
1 opakowanie Przyprawy do dań z fasolą Prymat
Do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 kg ugotowanej pręgi z wołowej
3 łyżki mąki pszennej
3 pokrojone w kostkę cebule 
1 pokrojona w kawałki marchewka
1 pokrojony na kawałki seler naciowy
400 g ugotowanej fasoli Jaś
Olej rzepakowy do smażenia
1 litr Rosołu wołowego Kucharek

Sposób przygotowania:

Wołową pręgę pokroić na duże kawałki, natrzeć musztardą i obtoczyć w mące. Tak przygotowane mięso podsmażyć na patelni i przełożyć do dużego rondla. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, marchewkę i selera naciowego, dodać do mięsa. Całość zalać rosołem, dodać fasolę i dusić do miękkości. Przed podaniem doprawić do smaku i podawać z ciemnym chlebem.

 

BOCZEK WIEPRZOWY PIECZONY W ZIOŁACH


 

Składniki dla 4 osób:

1 kg chudego surowego boczku wieprzowego,
4 łyżki oleju rzepakowego,
1 pokrojona w kostkę cebula,
2 łyżki Musztardy kremskiej Prymat,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka Liścia lubczyku Prymat,
1 łyżeczka Majeranku Prymat,
2 łyżki Sól czosnkowa,
2 łyżeczki Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku.

Sposób przygotowania:

Boczek natrzeć dokładnie solą i pieprzem, ułożyć w brytfannie do pieczenia. Olej rzepakowy połączyć z cebulą, musztardą, miodem oraz majerankiem i lubczykiem, tak aby powstała gęsta pasta. Mieszanką ziół i przypraw obficie posmarować boczek i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Soczysty i aromatyczny boczek wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry i skropić powstałym w trakcie pieczenia sosem.

 

Spróbujcie również innych dań wzbogaconych smakiem Musztard Prymat:

Żeberka wieprzowe z ziołami Dorsz w sosie musztardowym Sałatka z cykorii
Schab w musztardowej kruszonce Wątróbka z indyka z jabłkami Rozmarynowa łopatka wieprzowa