Marek Widomski

Marek Widomski

Przez ostatnie kilkanaście lat w Polsce poświęcał się w swojej pracy zawodowej poszerzaniu horyzontów kulinarnych młodych kucharzy, organizowaniu konkursów kulinarnych na targach gastronomicznych Tur-Gastro-Hotel, uruchamianiu nowych placówek gastronomicznych w całej Polsce jako Doradca Kulinarny firmy Konsultingowej WISD & Partners oraz Doradca Kulinarny Oerlemans Polska.

 

 

Przez ostatnie kilkanaście lat w Polsce poświęcał się w swojej pracy zawodowej poszerzaniu horyzontów kulinarnych młodych kucharzy, organizowaniu konkursów kulinarnych na targach gastronomicznych Tur-Gastro-Hotel, uruchamianiu nowych placówek gastronomicznych w całej Polsce jako Doradca Kulinarny firmy Konsultingowej WISD & Partners oraz Doradca Kulinarny Oerlemans Polska.

 

Karierę gastronomiczną rozpoczął w 1985 roku w Włoszech. Pierwsze doświadczenia kulinarne jako kucharz zdobywał w restauracjach Rzymu, Tivoli i na Sycylii. Pod koniec 1988 roku przyjechał do Kanady, gdzie ukończył Instytut Kulinarny "Pierre Dubrulle French Culinary School". Pracował w wielu restauracjach i hotelach zdobywając doświadczenie u boku najlepszych szefów w Kanadzie. Do szczególnych miejsc należy zaliczyć "The Teahouse Restaurant" w Stanley Park i "Le Meridien Hotel" Vancouver B.C. Znajomość kilku języków obcych i korzystne okoliczności pozwoliły mu na liczne podróże po całym świecie, dzięki czemu nie jest mu obca kultura kulinarna krajów obu Ameryk, Australii i Azji.

 

Marek Widomski to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, były prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników oraz wynalazca i producent jedynych na polskim rynku wędzarek ekologicznych "Chef's Smokehouse", przeznaczonych dla Amatorów i Profesjonalistów Sztuki Kulinarnej. Juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce, wielokrotnie nominowany był do Oscara Kulinarnego. Jest też pomysłodawcą i współzałożycielem Centrum Konsultingowo-Kulinarnego "Kulinarny Instytut w Krakowie".

 

Hobby Marka Widomskiego to organizowanie ciekawych wydarzeń kulinarnych w całej Polsce, zdobywanie kolejnych doświadczeń zawodowych, wyszukiwanie i poznawanie nowych Młodych Talentów Kulinarnych i ich promowanie w Polsce. Wolny czas spędza najchętniej w domowym zaciszu z córką Maritą, synem Oliwierem i żoną Marzeną.