Marcin Budynek

1
 

Marcin Budynek

Kreator smaku, założyciel oraz  właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii,Włoszech,Francji, Anglii,Chile i RPA. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.

 

Marcin Budynek – absolwent poznańskiej szkoły gastronomicznej. Swój fach szlifował u wielu znakomitości kręgu gastronomicznego m.in. u Dominique'a Pootie, który był Szefem Kuchni Francois'a Mitteranda.

Odbył szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compieng we Francji. Brał udział w Kulinarnych trasach Polskiego Radia, RMF Fm, Radia Zet. Autor wielu artykułów i felietonów kulinarnych. Od wielu lat współpracuje z Telewizją Polską i programem "Kawa czy Herbata".

Pomysłodawca i organizator "Kulinarnych Regat Mojego Gotowania i Radiowej Trójki". Swoją pasję do gotowania odziedziczył po ojcu - wieloletnim szefie kuchni, a szlifował min. w Hotelu Bryza w Juracie, gdzie miał możliwość gotowania dla Prezydenta Polski, Francji i Kanclerza Niemiec. 

 

Więcej informacji: www.marcinbudynek.blog.niam.pl, www.marcinbudynek.pl