Liczy się dobry smak

 

Chrzany to obowiązkowy dodatek na wielkanocnym stole. Wyrazisty smak oraz intensywny aromat chrzanów Smak doda charakteru wszelkim świątecznym potrawom, szczególnie tradycyjnym, domowym wędlinom, pieczonym mięsom i pasztetom. Chrzany są równie doskonałe do potraw z jaj, różnorodnych sałatek, świątecznych przystawek oraz wielkanocnego żurku. Stanowią świetną bazę do sosów i zupy chrzanowej. Dzięki aromatycznej nutce chrzanu każda potrawa nabierze nowego charakteru oraz intensywniejszego smaku.

 

Zwolennikom oryginalnych dodatków do tradycyjnych, świątecznych potraw polecamy również Chrzan żurawinowy, która nada wyrazistego smaku i atrakcyjnego wyglądu przygotowanym daniom.

 

Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

 

Składniki dla 4 osób:

400 g surowej, białej kiełbasy

2 ząbki czosnku

2 duże, pokrojone w piórka cebule

2 łyżki oleju rzepakowego

Sól, Pieprz czarny mielony, Pieprz ziarnisty, Ziele angielskie mielone, Liść laurowy, Kminek mielony Prymat do smaku

Kilka ugotowanych jajek przepiórczych do dekoracji

Chrzan tarty Smak 

 

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut, starając się nie doprowadzić do wrzenia.

Cebulę zeszklić na oleju rzepakowym, doprawiając solą, pieprzem i kminkiem. Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na aromatycznej cebuli.

Podawać z przekrojonymi na pół jajkami przepiórczymi i puszystym chrzanem.

 

Pieczony schab w  ziołach podany z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami

 

Składniki dla 4 osób:

800 g schabu środkowego

 

Marynata:

2 łyżki oleju rzepakowego

3 rozgniecione ząbki czosnku

1 mała cebula, drobno posiekana

Sól, Pieprz czarny mielony, Papryka słodka mielona, Majeranek , Liść laurowy, Ziele angielskie Prymat do smaku

 

4 łyżki marynowanych w miodzie, musztardzie i świeżym koprze borowików

4 łyżki Chrzanu tartego Smak

4 łyżki konfitury z żurawiny błotnej

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą i przyprawami. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na około 8 godzin.

Po zamarynowaniu mięso umieścić w worku do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godzinę w temperaturze 180°C.

Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu i konfitury żurawinowej.

 

Wędzony łosoś norweski z gotowanym jajkiem, puszystym chrzanem i kawiorem

 

Składniki dla 4 osób:

400 g wędzonego łososia norweskiego

4 ugotowane na twardo jajka

2 łyżki Chrzanu tartego

2 łyżki ubitej śmietany

Sok z ½ cytryny

4 łyżeczki czarnego kawioru

4 kromki białego pieczywa tostowego

 

Sposób przygotowania:

Chrzan połączyć ze śmietaną i sokiem z cytryny. Łososia pokroić w cienkie paski i ułożyć na nim ugotowane i przekrojone na pół jajko. Na jednej połówce jajka ułożyć puszysty chrzan, a na drugiej łyżeczkę czarnego kawioru. Podawać ze zrumienionymi tostami.

 

 

Żurek śląski z tartym chrzanem Rozmarynowa łopatka wieprzowa Gicz cielęca duszona w sosie
     

Smacznego!