Kuchnia Jiangsuska

 

Chiny są krajem o wielkim obszarze i licznych narodowościach. Poszczególne rejony kraju różnią się, jeśli chodzi o warunki klimatyczne i obyczajowe oraz asortyment produktów. Zadecydowało to o różnicy w zwyczajach kulinarnych i wymaganiach smakowych. Z czasem ukształtowało się 8 regionalnych kuchni noszących nazwę poszczególnych prowincji, a kuchnia jiangsuska zaliczana jest do tych najsłynniejszych.

Kuchnia jiangsuska powstała na bazie kuchni miast Yangzhou, Suzhou i Nanjingu. W obrębie prowincji Jiangsu krzyżują się rzeki oraz występują liczne jeziora, obfitujące w raki, kraby, ryby i orzechy wodne, które stanowią świetne surowce do przygotowywanych dań. Kuchnia jiangsuska odznacza się specjalną techniką krojenia surowców, kontrolą ognia, bardzo wymagającym wyborem produktów, zachowaniem ich naturalnych własności smakowych, lekkością i słodkawym smakiem dań.