Konrad Birek o sobie…

1

 

KONRAD BIREK

Często spotkać go można razem z Robertem Sową i Krzysztofem Baranowskim, z którymi bierze udział w licznych prezentacjach oraz degustacjach kulinarnych. Jest częstym gościem kącików kulinarnych w programach telewizyjnych min. TVP1 "Kawa czy Herbata" oraz TTV "Na poddaszu".

W chwilach wolnych od pracy zajmuje się przygotowywaniem przepisów kulinarnych, zdjęć na ich podstawie oraz doradztwem kulinarnym dla Ambasadora Norwegii. 

 

 

 

Zamiłowanie do gotowania zaszczepił we mnie ojciec - Stefan Birek. Ukończyłem warszawskie Technikum Gastronomiczne na ul. Poznańskiej oraz Wyższą Szkolę Hotelarstwa i Gastronomi  w Poznaniu.

 

Pierwsze praktyki zawodowe odbyłem w warszawskim hotelu Marriott, a kolejne dwa lata spędziłem w hotelu Jan III Sobieski. Dużo się tam nauczyłem, więc pozwolono mi to wykorzystać, proponując etat w tym słynnym wtedy warszawskim hotelu.

 

To właśnie pod okiem Roberta Sowy odniosłem swoje pierwsze zawodowe sukcesy. Na początku było III miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski . Potem nadeszły same zwycięstwa. W 2002 roku wygrałem konkurs Polish Prestige Hotels o tytuł Profesjonalisty Roku oraz Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb „Sielawa Blues” w Starych Jabłonkach.

 

Po dwóch latach zdecydowałem, że spróbuje swoich sił poza granicami Polski i wyjechałem na brytyjską wyspę Jersey. Pracowałem tam jako chef de partie w restauracji oraz jako z-ca szefa kuchni w hotelu sieci Best Western. Poznałem tam bardzo dobrze tajniki kuchni śródziemnomorskiej oraz tradycyjną kuchnię angielską (polecam słynne śniadania). To była wspaniała szkoła życia, a oprócz gotowania szkoliłem również swój język oraz stałem się bardziej samodzielny.

 

Wzbogacony o nowe doświadczenia postanowiłem powrócić do polski. I tak w lutym 2005 pojawiłem się ponownie w kuchni hotelu „Jan III Sobieski” i na nowo rozpocząłem zmagania kulinarne. W tym samym roku kolejny raz zdobyłem tytuł Profesjonalisty Roku zapewniając sobie start w Pucharze Polski.

Bardzo sobie cenię tradycyjną kuchnię polską dlatego w daniu konkursowym z Kulinarnego Pucharu Polski w 2005 roku nie mogło zabraknąć dzika, grasicy, bekonu oraz tradycyjnego góralskiego sera „bundz”. Potrawa ta ostatecznie zajęła II miejsce.

 

Kolejny rok przyniósł kolejne sukcesy. W maju udało się powtórzyć sukces z przed czterech lat i ponownie wygrać prestiżowe Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb „Sielawa Blues”. Zwycięstwo we wspomnianym Festiwalu Ryby, Wędki i Muzyki w Starych Jabłonkach otworzyło mi drogę do wyjazdu w listopadzie 2006 r. wraz z liczną grupą polskich szefów kuchni (jako obserwator) na Kulinarne Mistrzostwa Świata w Luksemburgu.

 

Od września 2006 do września 2009r pracowałem na stanowisku Chefa de Partie w hotelu Jan III Sobieski gdzie nazywany byłem prawą ręką Roberta Sowy. Jako pracownik tego hotelu zdobyłem tytuł Pracownika Roku 2006. W hotelu poznałem również swoją żonę, która była tam wtedy specjalistką do spraw sprzedaży bankietów i konferencji.

 

Chętnie uczestniczę w szkoleniach i pokazach kulinarnych. Często można mnie spotkać razem z Robertem Sową i Krzysztofem Baranowskim, z którymi biorę udział w licznych prezentacjach oraz degustacjach kulinarnych. Zobaczyć mnie można również na szklanym ekranie, gdyż jestem częstym gościem kącików kulinarnych w programach telewizyjnych min. TVP1 "Kawa czy Herbata" oraz TTV "Na poddaszu".

 

W chwilach wolnych od pracy zajmuję się przygotowywaniem przepisów kulinarnych, zdjęć na ich podstawie oraz doradztwem kulinarnym dla Ambasadora Norwegii. Nic nie sprawia mi tyle satysfakcji co zadowolone i uśmiechnięte twarze gości odwiedzających Ambasadora w jego rezydencji.

 

W 2010r. wspólnie ze swoim ojcem Stefanem Birkiem wydaliśmy autorską książkę kulinarną "Birkowie od kuchni", okraszoną apetycznymi zdjęciami potraw przez nas przygotowanych.

 

Aktualnie razem z Robertem Sową i całą naszą ekipą kulinarną, przygotowujemy się do otwarcia  autorskiej restauracji Roberta w Warszawie, o której na pewno będzie głośno jeszcze tego lata!

 

Osobiście nie mam ulubionego rodzaju kuchni, najważniejsze, aby posiłki przeze mnie przygotowywane były zdrowe i bogate w wartości odżywcze.

 

Na co dzień z zainteresowaniem śledzę nowe trendy w kulinariach i gastronomii, których intensywny rozwój można obecnie zaobserwować.

 

Jak większość mężczyzn pasjonuję się piłką nożną, a także podróżami, z których staram się zawsze przywieźć nie tylko zdjęcia pięknych widoków, lecz także nowe doświadczenia związane z odkrywaniem nowych produktów kulinarnych i nowoczesnych technik gotowania.

 

Za swoje największe kulinarne autorytety uważam Ojca i Roberta Sowę. Na nich się wzoruje a oni zawsze służą mi radą i pomocą. To w kraju, a poza nim cenię sobie kunszt kulinarny i zamiłowanie do rodzimej kuchni jakie prezentuje Brytyjczyk Gary Rhodes.

 

Aktualnie jestem zaangażowany w projekt promujący „Kurczaka Zagrodowego” z czystego ekologicznie regionu Podlasia. Stworzyliśmy stronę www.zagrodowy.pl oraz profil dla facebook’owiczów www.facebook.com/Zagrodowy, gdzie można zaczerpnąć informacji oraz oczywiście przepisów z „Kurczakiem Zagrodowym” w roli głównej.

 

Oficjalna strona internetowa: www.konradbirek.pl