Klub Szefów Kuchni

Przyprawy marki Prymat cieszą się uznaniem ze względu na oryginalność i intensywność smaku i aromatu. Ich najwyższą jakość potwierdza współpraca marki Prymat z Fundacją Klubu Szefów Kuchni. Wsparcie Fundacji Klubu Szefów będzie opierać się na stałej współpracy w temacie szeroko pojętych kulinariów, w tym na dzieleniu się przepisami, poradami, trickami kulinarnymi oraz artykułami.

 

Fundacja Klubu Szefów Kuchni powstała w 2008 roku z inicjatywy Klubu Szefów Kuchni: elitarnej organizacji, zrzeszającej najlepszych szefów kuchni w Polsce. Znani z telewizyjnych ekranów i najlepszych restauracji kucharze łączą siły, pomysły i entuzjazm, promując polską kuchnię i troszcząc się o edukację młodego pokolenia kucharzy.

 

Celem działania Fundacji KSK jest kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków "Klubu Szefów Kuchni", oraz organizowanie i pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw.

 

Fundacja dąży do zapewnienia właściwych warunków zawodowych kucharzom i cukiernikom; integruje środowisko szefów kuchni oraz osób współpracujących z nim, dba o poprawę warunków polskiej gastronomii.

 

Zadaniem Fundacji jest kreowanie dobrych kulinarnych wzorców poza granicami Rzeczpospolitej: rozwijanie rodzimej gastronomii, wspieranie działań i współpraca na zasadach partnerskich ze wszystkimi stowarzyszeniami, skupiającymi w swych szeregach szefów kuchni i cukierni oraz kucharzy i cukierników z całej Polski, a także promowanie i wspieranie polskiej gastronomii w kraju i zagranicą, upowszechnianie wiedzy o gastronomii i ochrona interesów zawodowych i gospodarczych środowisk związanych z gastronomią.

 

Swoje cele Fundacja KSK realizuje poprzez organizację imprez gastronomicznych, wspieranie wszelkimi możliwymi sposobami działań w branży gastronomicznej prowadzenie działalności edukacyjnej oraz wydawniczej i współpracę z władzami samorządowymi, rządowymi i organizacjami pozarządowymi w zakresie wskazanym w celach Fundacji.

 

 

1

Robert Sowa

Mistrz Kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Wiceprezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, twórca menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT.

WIĘCEJ o Robercie Sowie

1

Theofilos Vafidis

Z pochodzenia Grek, z zawodu Ekspert i Doradca Kulinarny, z pasji Ambasador Kultury i Kuchni Greckiej w Polsce.

Jako osobowość medialna często gości w programach telewizyjnych i audycjach radiowych. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programu podróżniczo-kulinarnego "NIEnaŻARTY", a obecnie „Teo-ria Smaku TeoVafidisa”, realizowanych w różnych zakątkach świata.

WIĘCEJ o Theofilis Vafidis

1

Dariusz Struciński

Szef Kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, znany jest w branży jako jeden z najbardziej kreatywnych organizatorów i pomysłodawców imprez.

WIĘCEJ o Dariuszu Strucińskim

1

Konrad Birek

Często spotkać go można razem z Robertem Sową i Krzysztofem Baranowskim, z którymi bierze udział w licznych prezentacjach oraz degustacjach kulinarnych. Jest częstym gościem kącików kulinarnych w programach telewizyjnych min. TVP1 "Kawa czy Herbata" oraz TTV "Na poddaszu".

W chwilach wolnych od pracy zajmuje się przygotowywaniem przepisów kulinarnych, zdjęć na ich podstawie oraz doradztwem kulinarnym dla Ambasadora Norwegii.

WIĘCEJ o Konradzie Birku

1

JOSEPH SEELETSO

Pochodzi z Botswany, jednak kulinarną karierę rozpoczął w Polsce, u boku żony z Polski. Po przyjeździe do naszego kraju rozpoczął współpracę ze stacją TVN, gdzie można go oglądać w programie “Dzień Dobry TVN”. W grudniu 2009 roku został przyjęty w poczet członków Klubu Szefów Kuchni. Od grudnia 2010 roku jest właścicielem restauracji „Joseph’s Wine & Food” w Warszawie.

WIĘCEJ o Josephie Seeletso

1

Marcin Budynek

Kreator smaku, założyciel oraz  właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii,Włoszech,Francji, Anglii,Chile i RPA. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.

WIĘCEJ o Marcinie Budynku

Bożena Sikoń

W Fundacji Klubu Szefów Kuchni jest jedyną przedstawicielką mocno i bezdyskusyjnie utalentowanej płci pięknej. Od wielu lat z powodzeniem rozpieszcza gości w hotelu Jan III Sobieski, gdzie pracuje jako szefowa pracowni cukierniczej. Jej pasją od najmłodszych lat jest tworzenie pięknie wyglądających i doskonale smakujących deserów. Kieruje się dewizą, że deser powinien przyciągać wzrok odpowiednim zestawieniem barw, kształtem i różnorodnością smaków.

WIĘCEJ o Bożenie Sikoń

Mirek Drewniak

Znany jest doskonale bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005.

WIĘCEJ o Mirku Drewniaku

1

Tomasz Deker

Pochodzi z Poznania, gdzie rozpoczynał swoją przygodę z cukiernictwem w jednej z wielu poznańskich cukierni. Następnie zaczął prace z gastronomią w restauracjach: Amarant, Klio, Kredens za kulisami etc., co umożliwiło mu nowe spojrzenie na cukiernictwo.

WIĘCEJ o Tomaszu Deker

1

Wiesław Bober

Jako szef kuchni zaspakaja gusta najwybredniejszych podniebień kuchni już od prawie 25 lat. Branża gastronomiczna zafascynowała go i pochłonęła całkowicie. Już w dzieciństwie przejawiał talenty kulinarne i - zachęcany przez rodzinę - postanowił zdawać do szkoły gastronomicznej. Wybór okazał się jak najbardziej słuszny.

WIĘCEJ o Wiesławie Bober

Waldemar Hołówka

Od 21 roku życia związany jest ściśle z branżą hotelarsko-gastronomiczną. Absolwent Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Warszawie - wydział Turystyki i Rekreacji.

Waldemar Hołówka to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, oraz członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. W latach 1996-2000 vice prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Region Ziemia Łódzka.

WIĘCEJ o Waldemarze Hołówce

1

Mirosław Bobrowski

Executive chef na M/F Polonia, związany z firmą Unity Line od 1995 roku. Wielki pasjonat carvingu i jeden z prekursorów tej sztuki w Polsce.

WIĘCEJ o Mirosławie Bobrowskim

Jarosław Walczyk

Powszechnie znany i nieodmiennie lubiany, jeden z najbardziej uśmiechniętych i pogodnych członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Sekretarz Fundacji.

WIĘCEJ o Jarosławie Walczyku

1

Janusz Pyra

Był Szefem kuchni w Zamku Krasiczyn, jak również zajmował stanowisko Executive Chef w Grand Hotelu w Rzeszowie. Obecnie pełni funkcję Executive Chef w Zamku Dubiecko. Poza szefowaniem prowadzi również lekcje technologii w Szkole Gastronomicznej w Rzeszowie.

WIĘCEJ o Januszu Pyra

1

Giancarlo Russo

Sycylijczyk z pochodzenia, przygodę z kuchnią włoską rozpoczął w wieku 7 lat. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził restaurację na Sycylii. Wykształcenie kucharskie zdobył w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria, a doświadczenie zdobywał, pracując w restauracjach w regionie Abruzzo, a następnie przez kilka lat w pięciogwiazdkowym Hotelu Savoia di Firenze w Toskanii.

WIĘCEJ o Giancarlo Russo

1

Łukasz Konik

Urodzony w Gorzowie Wielkopolskim. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

WIĘCEJ o Łukaszu Koniku

1

Łukasz Pielak

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Otwocku. Pracę zawodową rozpoczął w 1998 roku, lecz prawdziwa szkoła "życia" zaczęła się w Hotelu Bristol w Warszawie w 2001 roku. Jako młody kucharz miał szczęście, gdyż mógł uczyć się od najlepszych kucharzy. Pracował tam z szefami z Polski i zagranicy.

WIĘCEJ o Łukaszu Pielaku

1

Rafał Targosz

Szef Kuchni w Hotelu Unicus**** w Krakowie, Ambasador kulinarny Limito oraz członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni.

WIĘCEJ o Rafale Targoszu

1

Tomasz Pawlusek

Z zawodu kucharz, którym od zawsze chciał być. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

WIĘCEJ o Tomaszu Pawlusku

Przemysław Wieloch

Jest miłośnikiem kuchni molekularnej, której tajniki zagłębia od trzech lat. Prowadzi program pt. "Raz dwa trzy gotuj ty" w lokalnej telewizji, udziela wywiadów w Radio Łódź, oraz był jurorem na kilku ogólnopolskich konkursach. W 2011 roku otrzymał podwójną nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, w którym ostatecznie zdobył drugie miejsce.

WIĘCEJ o Przemysławie Wielochu

Krzysztof Wojtal

Był chef de partie w Hotelu Holiday Inn, zastępcą szefa kuchni w Hotelu Jan III Sobieski, dyrektorem gastronomi i szefem kuchni w Hotelu Villa Park Wesoła, szefem kuchni w Hotel Continental w Warszawie, a obecnie w sieci restauracji Sami Swoi. Wielokrotnie zasiadał w jury konkursów kulinarnych

WIĘCEJ o Krzysztofie Wojtalu

Marek Widomski

Przez ostatnie kilkanaście lat w Polsce poświęcał się w swojej pracy zawodowej poszerzaniu horyzontów kulinarnych młodych kucharzy, organizowaniu konkursów kulinarnych na targach gastronomicznych Tur-Gastro-Hotel, uruchamianiu nowych placówek gastronomicznych w całej Polsce jako Doradca Kulinarny firmy Konsultingowej WISD & Partners oraz Doradca Kulinarny Oerlemans Polska.

WIĘCEJ o Marku Widomskim

Tomasz Jakubiak

Kucharz i dziennikarz kulinarny. Wcześniej szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gospodarz popularnego programu „Jakubiak w sezonie" w telewizji kuchnia+ Przez cztery lata związany z telewizją śniadaniową „Dzień Dobry TVN" oraz gościnnie w programie „Pytanie na śniadanie".

WIĘCEJ o Tomaszu Jakubiaku

Artur Świerżewski

Szef kuchni hotelu „Trylogia”. Właściciel firmy cateringowej Galop Catering oraz firmy Sklep Wiejski.             Członek: Fundacji Klubu Szefów Kuchni, SK BANKU, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości.

Więcej o Arturze Świerżewskim