Karnawał ze Smakiem

Karnawał Pełen Smaku i przekąsek

Karnawał w pełni, a wraz z nim szalone zabawy do białego rana, a także pełne luzu, śmiechu, i nierzadko tańców „domówki” w gronie znajomych. W czasie każdej z zabaw warto przekąsić coś lekkiego i zgrabnego. Idealne do tego będą przekąski – maleńkie przysmaki, które wykonujemy często zgodnie z własną wyobraźnią i niezależnie od przepisu. Wszelkie koreczki, tartaletki czy kanapki skomponować można w bardzo szybki i łatwy sposób, nie spędzając całego dnia w kuchni. Pamiętajmy zatem gotowych warzywach, które bardzo szybko zamienić można w lekki przysmak, w sam raz do zakąszenia „na raz”. Tutaj przysłużą się nam oliwki – czarne i zielone, kapary, suszone pomidory, marynowane pieczarki, papryka, ogóreczki czy maleńkie zgrabne cebulki. Takie produkty są w zasadzie gotowe, aby jedynie połączyć je w kolorową całość za pomocą wykałaczki. Można urozmaicić je dodatkiem sera żółtego, twarożka czy zwiniętego fantazyjnie plasterka wędliny.

Aby goście szybko nie opadli z sił i mogli bawić się jak najdłużej, warto w trakcie imprezy podać także cieplejszą przekąskę. Mogą to być przepyszne wytrawne muffiny nadziewane oliwkami i kaparami, domowe burgery czy też zapiekane pomidory. Takie rarytasy przygotować można wcześniej, zanim impreza się rozpocznie, a następnie jedynie zagrzać w piekarniku. Ich przyrządzenie nie przysporzy nam trudności – bez kłopotu zdążymy jeszcze udekorować mieszkanie, zrobić efektowną fryzurę i makijaż.

Nie wahajmy się więc. Warto wykorzystać końcówkę Karnawału i cieszyć się zabawą i pysznym, łatwym w przygotowaniu jedzeniem.

OLIWKI

To pewne – pokochaliśmy oliwki! Zielone, czarne, drylowane, nadziewane serem, czosnkiem  lub pastą paprykową. Oliwki coraz częściej goszczą na karnawałowych stołach. Dzięki nim przygotowywane potrawy zyskują charakterystyczny, śródziemnomorski charakter. A możliwości ich zastosowań są niemal nieograniczone: stanowią pyszny dodatek do sałatek, pizzy, kanapek, dipów, czy jako samodzielna przekąska. Są bogatym źródłem cennych składników i witamin. 

 

Dip koktajlowy z oliwkami


Składniki:

4 pokrojone na kawałki pomidory 

1 posiekana w kostkę czerwona cebula

2 łyżki soku z cytryny

4 Ogóreczki z chili Smak 

½ szklanki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

Sól morska, Chili pieprz cayenne Prymat 

Do dekoracji: Oliwki czarne Smak

 

Przygotowanie:
Do miksera kuchennego wrzucić pomidory ze skórką, cebulę, całe ogóreczki z chili i czosnek, zmiksować, doprawić  do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Udekorować czarnymi oliwkami Podawać do: tortilli, chipsów, nachos, grillowanego kurczaka lub żeberek. 

SUSZONE POMIDORY

Suszone w słońcu, bardzo aromatyczne, o intensywnym smaku, z nutą wspaniałych ziół lub czosnku. Suszone pomidory to jeden z najwspanialszych składników w kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki suszeniu zachowują nie tylko pełnię swoich walorów smakowych, ale również odżywczych (m.in. witamina A, B1, B2, fosfor, żelazo, magnez oraz likopen). Możemy zawinąć je w tortillę, dodać do sosów, sałatek, serów i zapiekanek. Nie wylewajmy oleju, którym są zalane – wykorzystany do smażenia lub dodany do sałatki zapewni naszym potrawom intrygujący aromat.

 

Tortilla curry z kurczakiem i suszonymi pomidorami


Składniki dla 4 osób:

4 placki gotowej tortilli razowej

1 pierś kurczaka

1 opakowanie sałaty rukola

5 łyżek Suszonych pomidorów Smak

5 łyżek Oliwek czarnych i zielonych Smak

½ opakowania kremowego serka kanapkowego

2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat

Przyprawa do kurczaka, Pieprz kolorowy, Sól ziołowa, Przyprawa curry Prymat

Party Dip czosnkowy Prymat

 

Przygotowanie:

Marynujemy piersi w przyprawie do kurczaka i odstawiamy na około 30 min. w chłodne miejsce. Następnie pierś grillujemy lub smażymy. Kremowy serek mieszamy z musztardą, doprawiając do smaku pieprzem, solą i odrobiną curry. Rozkładamy placki i każdy smarujemy przygotowanym kremem. Posypujemy rukolą, pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami, pokrojonymi w kostkę oliwkami oraz posiekanymi w paski kawałkami kurczaka. Zawijamy tortillę, wkładamy na 15 minut do lodówki po czym, wyjmujemy i pod kątem kroimy na kawałki. Gotową tortillę podajemy z dipem czosnkowym.

KAPARY

Niepozorne a kryją w sobie zdecydowany, mocny smak! Ze względu na niego, stały się jednym ze sztandarowych produktów w kuchni basenu Morza Śródziemnego. Mało kto wie, że są bliskimi kuzynami kapusty. Kwiat kapara kwitnie niecały dzień - tego samego dnia powstaje owoc, który następnie zbierany jest ręcznie. Wystarczy zaledwie kilka sztuk by nadać charakteru sałatce, czy urozmaicić smak pizzy. Pasują do czosnku, bazylii, oregano i czarnych oliwek. Pamiętajmy by dodawać je do potraw pod koniec przygotowania potrawy. Duszone zbyt długo w wysokiej temperaturze tracą swój wyjątkowy smak.

Sałatka z tuńczykiem i kaparami

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie miksu sałat

1 pokrojona w piórka czerwona cebula

1 puszka tuńczyka w oleju

1 łyżka Kaparów Smak

8 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych

8 ugotowanych na twardo, obranych  jajek przepiórczych

1 pęczek szczypiorku

Sos:

1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Prymat

4 łyżki wody

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszać i odstawić. Sałaty wymieszać z sosem, pomidorkami, kaparami, tuńczykiem i cebulą. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajka przepiórcze i posypać siekanym szczypiorkiem.

 

Sprawdź pozostałe przepisy na przekąski ze Smakiem!

Koreczki koktajlowe Koreczki caprese Tartinki z wędzonym serem
Francuskie babeczki z oliwkami Sałatka z suszonymi pomidorami Mini focaccia z oliwkami

Zapiekane pomidory Muffiny z kiełbasą i serem Burgery domowe