JOSEPH SEELETSO

1

JOSEPH SEELETSO 


Pochodzi z  Botswany, jednak kulinarną karierę rozpoczął w Polsce, u boku żony z Polski. Po przyjeździe do naszego kraju rozpoczął współpracę ze stacją TVN, gdzie można go oglądać  w programie “Dzień Dobry TVN”. W grudniu 2009 roku został przyjęty w poczet członków Klubu Szefów Kuchni. Od grudnia 2010 roku jest właścicielem restauracji „Joseph’s Wine & Food” w Warszawie. 

 

Joseph Seeletso o sobie…  

Pochodzę z  Botswany, przepięknego kraju położonego w południowej części Afryki, na granicy z RPA, Namibią, Zimbabwe.

 

Już we wczesnej młodości, mimo dobrej pracy w banku, zapragnąłem kucharzyć. Inspiracja przyszła od taty, który był szefem gastronomii hotelu w stolicy Botswany Gaborone.

 

Ze stypendium w kieszeni od rządu Botswany wyjechałem na studia w Westminster College w Londynie. Spędziłem tam 4 lata - to był czas pełen przygód, nowych doświadczeń, przyjaźni, ciężkiej pracy i ... miłości. To właśnie w Londynie poznałem przyszłą żonę Karolinę, Polkę z Krakowa. Pobraliśmy się w 1998 roku.

 

Po skończonych studiach przyjechałem do Krakowa, rodzinnego miasta żony. Kraków jest magiczny, romantyczny, wyjątkowy, świetnie się tu czuję. Poznałem ciekawych ludzi, środowisko teatralne, muzyczne, Piwnicy Pod Baranami, które jest środowiskiem rodziny Karoliny.

 

Pracowałem w kilku krakowskich restauracjach: Wentzl, Metropolitan, Balzac.

 

W 2002 roku podjęliśmy decyzję o wyjeździe do Botswany. Spędziliśmy tam kolejne 4 lata pracując i „delektując” się Afryką. W Gaborone (stolicy) pracowaliśmy w Phakalane Golf Estate Hotel Resort.

 

To tam „zaraziłem” się miłością do golfa i win. Razem z naszym dyrektorem podróżowaliśmy po Prowincji Przylądkowej, gdzie zakochaliśmy się w Kapsztadzie. Poznaliśmy właścicieli kilkunastu winnic, wine-makerów (specjalistów od tworzenia wina) oraz ich rodziny, a przede wszystkim tajniki powstawania wina, jego odmian, upraw etc.

 

W 2006 roku wróciłem do Polski, nie do ukochanego Krakowa lecz do Warszawy. Zacząłem swoją przygodę z Warszawą jako szef kuchni w restauracji i wine-barze przy Centrum Wina i Dystrybucja.

 

Prezes Piotr Kamecki dał mi wolną rękę dlatego też była to moja kuchnia autorska, eksperymentowałem i bawiłem się smakami w towarzystwie wspaniałych win.

 

Rozpocząłem także współpracę ze stacją TVN, gdzie możecie mnie zobaczyć  w programie “Dzień Dobry TVN”.

 

W grudniu 2009 roku zostałem przyjęty w poczet członków Klubu Szefów Kuchni.

 

W Grudniu 2010 roku wraz z dwoma wspólnikami otworzyłam restaurację „Joseph’s Wine & Food” w Warszawie przy ulicy Duchnickiej 3. Tutaj mamy otwartą kuchnię, gdzie każdy może obserwować  jak powstaje jego danie, jak pracuje kuchnia, można zamienić z szefem parę słów.
www.josephwinebar.pl



A prawdziwym szczęściem, które mnie spotkało, to narodziny dwóch wspaniałych synów Davida Sekgomy i Stanisława Fredricka.