Jarosław Walczyk

Jarosław Walczyk

Powszechnie znany i nieodmiennie lubiany, jeden z najbardziej uśmiechniętych i pogodnych członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Sekretarz Fundacji.

 

Jarosław Walczyk - powszechnie znany i nieodmiennie lubiany, jeden z najbardziej uśmiechniętych i pogodnych członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Sekretarz Fundacji.



Od zawsze wiedział, że jego droga zawodowa wieść musi przez kuchnię i wierny swojemu powołaniu ukończył Zespół Szkół Hotelarsko- Gastronomicznych w Gdyni. Debiutanckie kroki w branży gastronomicznej stawiał w Grand Hotelu w Sopocie, ale jego najważniejszym profesorem, mistrzem i przewodnikiem był Grzegorz Jóźwiak - szef kuchni największego polskiego statku pasażerskiego "Stefana Batorego".



Kolejnym etapem edukacji zawodowej było ukończenie szkoły morskiej dla kucharzy w Londynie. Właściwą karierę kulinarną rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. W latach 1995-2002 pełnił funkcję Executive Chef największego armatora linii promowych - Stena Line.



Po zejściu na ląd, po piętnastu latach spędzonych na morzu został Dyrektorem Gastronomii Hotelu Nadmorskiego w Gdyni, a po kolejnych czterech latach - Dyrektorem Gastronomii w Zamku Książ. Jako Dyrektor Gastronomii Hotelu Hotton w Gdyni pracował nad otwarciem obiektu i efektywnym wprowadzeniem go na rynek. W chwili obecnej jest Dyrektorem wyjątkowo pięknego i świeżo odrestaurowanego obiektu, jakim jest Lisewski Dwór. 



Główną gałęzią jego aktywności zawodowej jest doradztwo dla obiektów restauracyjno - hotelowych. W swojej ofercie posiada szeroki wachlarz usług, które mają na celu otwarcie lub refreshing lokalu. Prowadzi audyty, wprowadza nowe karty menu, szkoli personel kuchni i restauracji. Cieszy się zaufaniem swoich klientów, których stale przybywa.



Jarosław Walczyk jest polskim reprezentantem przetwórstwa rybnego.. Organizuje pokazy kulinarne oraz zajmuje się kreowaniem smaków dla wielu liczących się na rynku gastronomicznym producentów F&B. Juror w wielu konkursach organizowanych w Polsce i poza jej granicami, m.in. w Szwecji i w Finlandii. Swoją wiedzę i umiejętności przekazuje młodym adeptom sztuki kulinarnej, którzy pod jego czujnym okiem osiągają wysokie noty na konkursach, zdobywając pierwsze miejsca oraz wyróżnienia.



Trójmiejski mecenas sztuki kulinarnej. Bierze czynny udział w największych imprezach charytatywnych, zarażając innych swoją pasją. Osobiście preferuje kuchnię włoską i francuską, a sam siebie nazywa smakoszem ryb.

 

Więcej informacji: www.jaroslaw-walczyk.pl