Janusz Pyra

1

Janusz Pyra

Był Szefem kuchni w Zamku Krasiczyn, jak również zajmował stanowisko Executive Chef w Grand Hotelu w Rzeszowie. Obecnie pełni funkcję Executive Chef w Zamku Dubiecko. Poza szefowaniem prowadzi również lekcje technologii w Szkole Gastronomicznej w Rzeszowie.

Janusz Pyra

Z wykształcenia inżynier Technologii i Analizy Żywności. Swoją ścieżkę zawodową rozpoczynał w restauracji Myśliwska, gdzie szybko awansował z pomocy kuchennej na młodszego kucharza. Gdy zdobył pierwsze szlify kucharskie wyjechał za granicę po wiedzę i doświadczenie. Na początku był to Bliski Wschód i Placówka Dyplomatyczna w Syrii, następnie dwuletni kontrakt w Niemczech w Augsburgu.

 

Ponadto odbył wiele szkoleń za granicą m.in. we Włoszech, Francji gdzie rozwinął swoje umiejętności w kuchniach tych krajów. Wielokrotnie brał udział w konkursach i prezentacjach ogólnopolskich, które zakończył niejednokrotnie z dużym sukcesem i zdobyciem czołowych miejsc. Poza własnymi osiągnięciami konkursowymi, przygotował i wyszkolił wielu młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy pod jego okiem zostali laureatami prestiżowych konkursów.

 

Skromny i bardzo ceniony przez kolegów za wiedzę i umiejętności. Juror w wielu konkursach kulinarnych.

 

Pracował w prywatnej przetwórni mięsa na stanowisku - szef produkcji wędliniarskiej. Był Szefem kuchni w Zamku Krasiczyn, jak również zajmował stanowisko Executive Chef w Grand Hotelu w Rzeszowie. Obecnie pełni funkcję Executive Chef w Zamku Dubiecko. Poza szefowaniem prowadzi również lekcje technologii w Szkole Gastronomicznej w Rzeszowie.