Jak zrozumieć Greka

 

Grek, zapytany o to, bez czego nie wyobraża sobie życia wymienia szybko: wino, kobiety i śpiew. - Oczywiście to ogólne stwierdzenie, bo najważniejsza jest kochająca rodzina i więź między pokoleniami. Grek nie potrafi jednak żyć bez przyjemności dnia codziennego, jak dobra kawa, dobre jedzenie czy szklaneczka „czegoś mocniejszego” w miłym towarzystwie – tłumaczy Theofilos Vafidis, z pochodzenia Grek, z zawodu i wykształcenia kucharz, znany z programu „Europa da się lubić”, cyklu „NienaŻarty”, czy projektu kulinarno podróżniczego„Teo-ria Smaku Teo Vafidisa” w TVP HD. Przyjemność to słowo–klucz, które pozwala lepiej zrozumieć grecką kuchnię. Z poszukiwania przyjemności smaku powstawały tam najciekawsze kulinarne pomysły i najsmaczniejsze dania, takie jak dolmades – faszerowane liście winogron, tzatzyki – czosnkowy sos na bazie naturalnego jogurtu z dodatkiem ziół i ogórków, czy musakas – zapiekanka z warzyw i mięsa mielonego. Nie bez znaczenia jest też fakt, że ze względu na swoje położenie geograficzne Grecja ma trzy wyjątkowe asy w rękawie: morze, słońce i ziemię. Bliskość morza daje nieograniczone możliwości włączania do menu najlepszych ryb i owoców morza. Z kolei przez góry i doliny ciągną się gaje oliwne, pastwiska owiec i ogromne winnice, a w gorących promieniach warzywa, owoce i zioła nabierają intensywnego smaku, który Grecy potrafią świetnie wykorzystać w swojej kuchni.