Jak grillować na ostro?

Z czym kojarzy się grill?

 

Z radosną atmosferą, towarzystwem przyjaciół i… przysmakami z rusztu. Bo grillowanie to wyjątkowy czas, który warto urozmaicać! W tym sezonie na grillu króluje chrzan Smak!

 



Grillowanie to jedna z ulubionych rozrywek Polaków, a smak specjałów z grilla uwielbiany jest przez wszystkich! Aby zaostrzyć smak dań z rusztu i urozmaicić grillowe menu, warto sięgnąć po chrzany marki Smak.

 

Każdy znajdzie wśród chrzanów Smak swój ulubiony dodatek do dań z grilla. Chrzan tarty ostry to najbardziej popularna wersja tego wyrazistego dodatku, który będzie doskonały do tak popularnych mięs wieprzowych jak karkówka czy boczek z grilla, a także doda smaku warzywnym szaszłykom z grilla czy medalionom z polędwicy wołowej.

 

Medaliony z polędwicy wołowej

 

 

Składniki dla 4 osób: 

8 x 80 g medalionów z polędwicy wołowej

2 łyżki Chrzanu tartego Smak

4 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat

4 łyżki oleju rzepakowego

8 małych grzanek z białej bagietki

Do smaku: Pieprz czarny mielony, Sól morska Prymat

 

 

 Sposób przygotowania:

Medaliony z polędwicy doprawić przyprawami, posmarować musztardą i usmażyć na patelni grillowej na małej ilości oleju. Aromatyczne medaliony ułożyć na grzankach i podawać z chrzanem.  

 

Chrzan żurawinowy to wyrafinowane połączenie intensywnego smaku chrzanu oraz delikatnie słodkiej i apetycznie różowej żurawiny. Chrzan żurawinowy ożywi smak grillowanych ryb, a także serów takich jak oscypek czy camembert z rusztu.

 

Grillowany oscypek z bekonem i chrzanem żurawinowym

 

 

Składniki dla 4 osób: 

8 grubych plastrów oscypka

8 plastrów chudego bekonu

2 łyżki oleju słonecznikowego

200 g Chrzanu żurawinowego Smak

bukiet kolorowych sałat

8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych

Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Papryka ostra mielona Prymat do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Plastry oscypka skrapiamy olejem, przyprawiamy, grillujemy z obu stron razem z bekonem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Sos przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sałaty mieszamy z pomidorami koktajlowymi i zalewamy sosem. Oscypka układamy na talerzach na przemian z bekonem, dodajemy Chrzan żurawinowy Smak i podajemy z bukietem sałat. 

 

Chrzan śmietankowy to połączenie wyrazistej nutki chrzanu z delikatnym, śmietankowym smakiem. To wyborny dodatek dla zwolenników łagodnych dodatków. Podkreśli on smak delikatnego mięsa, takiego jak grillowane skrzydełka czy szaszłyki z kurczaka.

 

Szaszłyki po myśliwsku z kurczaka i papryki

 

 

Składniki dla 4 osób: 

4 pokrojone w grubą kostkę piersi z kurczaka,

2 łyżki Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat,

6 łyżek oleju rzepakowego,

4 pokrojone świeże papryki (czerwona, zielona,żółta, pomarańczowa)

100 g pokrojonego w plastry chudego boczku,

2 pokrojone w cząstki cebule,

Szpadki do szaszłyków.

1 opakowanie Party Dip Barbecue Prymat 

6 łyżek ketchupu

Chrzan śmietankowy Smak do smaku

 

 

Sposób przygotowania:  

Kurczaka skropić olejem, natrzeć Przyprawą do drobiu po myśliwsku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso nabić na szpadki na przemian z papryką, boczkiem i cebulą. Szaszłyki grillować lub piec 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z Chrzanem śmietankowym i Party Dip Barbecue przyrządzonym według przepisu na opakowaniu.

 

Chrzany to również doskonały dodatek do innych grillowych przysmaków:

 

Pieczone ziemniaki z serem

 

Szaszłyki z dorsza

 

Sandwich z grillowanym karczkiem

 

   
 Grillowane piersi z kurczaka  Ziemniaczane szaszłyki  Kotleciki z indyka