Giancarlo Russo

1

Giancarlo Russo

Sycylijczyk z pochodzenia, przygodę z kuchnią włoską rozpoczął w wieku 7 lat. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził restaurację na Sycylii. Wykształcenie kucharskie zdobył w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria, a doświadczenie zdobywał, pracując w restauracjach w regionie Abruzzo, a następnie przez kilka lat w pięciogwiazdkowym Hotelu Savoia di Firenze w Toskanii.

 

Giancarlo Russo - sycylijczyk z pochodzenia, przygodę z kuchnią włoską rozpoczął w wieku 7 lat. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził restaurację na Sycylii. Wykształcenie kucharskie zdobył w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria, a doświadczenie zdobywał, pracując w restauracjach w regionie Abruzzo, a następnie przez kilka lat w pięciogwiazdkowym Hotelu Savoia di Firenze w Toskanii.

 

W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w restauracjach warszawskich z zakresu kuchni włoskiej. Rozpoczął też pracę w restauracji Venezia, a następnie przez cztery kolejne lata był szefem kuchni znanej restauracji "Chianti" w Warszawie. W latach 2003-2009 prowadził własną restaurację pod nazwą "Giancarlo Ristorante Italiano" (jedyna w Polsce restauracja oferująca przez cały rok dania ze świeżymi truflami, najlepsza włoska restauracja w 2004 roku wg Poland Monthly, jedna z najlepszych restauracji wg rankingu Neewsweek'a, w Top Liscie Bikonta i Makłowicza). W październiku 2010 roku otworzył tzw. gospodę włoską pod nazwą "Trattoria Giancarlo" w Wesołej k/Warszawy.

 

Giancarlo Russo członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce (do 2009 roku), to jedyny w Polsce oficjalny kucharz Episkopatu Polski, przygotowujący dania dla dwóch Papieży - Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Jako kucharz przygotowywał dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku Polskim. Prowadzi szkolenia dla kucharzy (m.in. dla szefów kuchni hoteli Orbis, Hoteli Qubus i Hoteli Best Western) i osób, pasjonujących się kuchnią włoską.

 

Organizator dziesięciu edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana, oraz wielu imprez charytatywnych dla domów dziecka. Jest jurorem w licznych konkursach kulinarnych w Polsce, oraz zdobywcą rekordu Guinness'a na największą włoską potrawę z grzybów (funghi trifolati).

 

Prowadził program kulinarny "Buon Appetito" w TELE 5. Jest postacią znaną medialnie z programów: "Kawa czy herbata", "Biznes z gwarancją", "Europa da się lubić " (2003 rok), "Szansa na sukces - wydanie specjalne" i okazjonalnie z programów prezentujących kuchnię włoską na antenie telewizji: Polsat, TVN, TVP1, TVP2, Polonia. Jego osobowość prezentowana była w wielu czasopismach branży gastronomicznej, oraz m.in. na łamach "Gazety Wyborczej", "Rzeczpospolitej", "Polityki", "Wprost", "Gentelmana". Nominowany w trzech kategoriach do prestiżowej nagrody pt. "Oskar kulinarny", jest też autorem książki kulinarnej pt. "Kuchnia Włoska bez granic". W latach 2007-2008 Ambasador marki Lagostina, a w latach 2007-2009 roku - Ambasador marki Franke.

 

Na co dzień Giancarlo Russo to pasjonat kuchni włoskiej i starej kuchni polskiej. Jego hobby to piłka nożna, wędkarstwo oraz wyścigi Formuły 1.

 

www.giancarlo.pl