Dossier Giancarlo Russo

Giancarlo Russo ur. 12.07.1958 r.

Sycylijczyk  z pochodzenia, który przygodę z kuchnią włoską rozpoczął już w wieku 7 lat.

Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził restauracje na Sycylii. Natomiast wykształcenie kucharskie zdobył w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria, a  doświadczenie zdobywał pracując między innymi w restauracjach regionu Abruzzo. Przez kilka lat zdobywał również doświadczenie w 5 gwiazdkowym Hotelu Savoia di Firenze w Toskanii.

 

W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w restauracjach warszawskich z zakresu kuchni włoskiej. Rozpoczął też pracę w restauracji Venezia, a następnie przez 4 kolejne lata był szefem kuchni znanej restauracji „Chianti” w Warszawie.

Do 2009 roku prowadził własną restaurację pod nazwą  „Giancarlo Ristorante Italiano" (jedyna w Polsce restauracja oferująca przez cały rok dania ze świeżymi truflami. Najlepsza włoska restauracja w 2004 roku wg „Poland Monthly" i jedna z najlepszych restauracji wg rankingu „Neewsweek’a" w Top liście Bikonta i Makłowicza, itp.).

Od 2010 roku Giancarlo Russo był właścicielem i szefem kuchni executive „Trattoria Giancarlo” w Wesołej (dzielnica Warszawy) uhonorowanej 5 gwiazdkami w rankingu restauracji „Polityki”.

Giancarlo Russo to także członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, wieloletni Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce oraz były oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Był także jedynym w Polsce oficjalnym kucharzem przygotowującym dania dla dwóch Papieży: Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. W sojej karierze było mu dane gotować dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku Polskim.

Realizował się również jako organizator dziesięciu edycji prestiżowego Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej  „Arte Culinaria Italiana,  a także imprez charytatywnych dla domów dziecka. Jako juror brał udział w wielu konkursach kulinarnych w Polsce. Pobił także rekord Guinness’a na największą włoską potrawę z grzybów.

 

Russo to ponadto postać medialna znana z programów: „Kawa czy herbata”, ”Biznes z gwarancją”, „Europa da się lubić" (2003 rok), „Szansa na sukces-wydanie specjalne" i okazjonalnie z programów prezentujących kuchnię włoską dla stacji: Polsat, TVN, TVP1, TVP2, Polonia. Obecnie prowadzi w Polsat Sport cykl programów dotyczących kuchni dietetycznej w „Atleci – Kuchnia atletów”.

Jako autor przepisów i ekspert kulinarny można zobaczyć go również w gazecie „Palce Lizać” (Gazeta Wyborcza), Olivia, Weranda itp.

W swym dorobku ma także książkę kulinarną pt. „Kuchnia Włoska bez granic”.

 

Giancarlo Russo to przede wszystkim pasjonat kuchni włoskiej i starej kuchni polskiej.

Jego hobby to piłka nożna, wędkarstwo oraz wyścigi Formuły 1.