Dodatki Spożywcze

Trio idealne, które w kuchni zawsze powinniśmy mieć w zasięgu ręku. Żelatyna, Kwas cytrynowy oraz Soda oczyszczona – choć każdy z tych produktów ma nieco odmienne zastosowanie, to wszystkie łączy jeden wspólny mianownik – pozwalają na osiągnięcie w bardzo szybki i prosty sposób pożądanego efektu kulinarnego. Sprawdź, czy masz je w swojej kuchni.

 

Żelatyna

Polecana jest szczególnie do galaret z różnego rodzaju mięs, warzyw i ryb. Doskonale nadaje się także do zagęszczania galaretek owocowych lub winnych musów. Żelatyna Prymat to produkt spożywczy o najwyższej jakości, bardzo dobrej klarowności oraz szybkim tężeniu.

Czy wiesz, że?

- Na bazie żelatyny można przygotować galaretkę o dowolnym smaku. Wystarczy połączyć ją z ulubionym sokiem.

- Aby uniknąć grudek z żelatyny w serniku na zimno, masa serowa i rozpuszczona żelatyna powinny mieć tę samą temperaturę.

- Aby utrwalić bitą śmietanę (500 ml), wystarczy dodać do niej łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżeczkach gorącej wody.

Sprawdź przepisy użytkowników Doradcy Smaku z Żelatyną:

Sernik czekoladowy Deser truskawkowy warstwowy

Ciasto Shrek

 

Kwas cytrynowy

 Kwas cytrynowy Prymat to wysokiej jakości dodatek spożywczy powszechnie używany w kuchni, szczególnie jako regulator kwasowości przygotowywanych przetworów oraz innych specjałów. Kwasu cytrynowego rozpuszczonego w gorącej wodzie można użyć zamiast soku cytrynowego. Intensyfikuje kwaśny smak napojów oraz pomaga zaostrzyć smak marynaty.

 Czy wiesz, że?

- Dodając Kwas cytrynowy w trakcie przygotowywania sorbetu, uzyskamy bardziej wyrazisty smak owoców.

- Skrapiając jabłka bądź gruszki Kwasem cytrynowym zapobiegniemy ich ściemnieniu.

Sprawdź przepisy użytkowników Doradcy Smaku z Kwasem cytrynowym:

Dżem z głogu Ciasto z buraków Wegańskie bezy miętowe

 

Soda oczyszczona

 Soda oczyszczona jest tradycyjnym produktem o wszechstronnym zastosowaniu, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Jej działanie doceniają wszyscy, którym nieobca jest sztuka domowych wypieków. Soda oczyszczona jest niewątpliwie lepszym dodatkiem do ciast niż proszek do pieczenia. Nie pozostawia goryczki w cieście i dodaje się jej mniej. Szczypta sody pomoże przygotować doskonały omlet lub danie z gotowanych warzyw. Oprócz tego soda oczyszczona zaskakuje szeregiem praktycznych zastosowań, dzięki którym perfekcyjne prowadzenie domu staje się dużo łatwiejsze. Należy do nich usuwanie aromatu czosnku i cebuli z desek do krojenia, a także niweluje niepożądane zapachy z lodówki. Usuwa także tłuste plamy i działa jak delikatny wybielacz do prania.

Czy wiesz, że?

- Dodając sodę oczyszczoną do miodu i cukru, otrzymamy kruszonkę przypominającą plaster miodu. Możemy jej użyć do dekorowania ciast.

- Na bazie sody oczyszczonej można przygotować domowy napój musujący. Wystarczy rozpuścić ¼ łyżeczki sody w szklance wody i dodać ulubiony syrop owocowy.

Sprawdź przepisy użytkowników Doradcy Smaku z Sodą oczyszczoną:

Nietypowe muffinki marchewkowe Puszyste cupcakes Pieczone pierogi z trzema serami