Cykle kulinarne

Sprawdź co piszemy o sezonowych składnikach w kuchni i zainspiruj się! 

 

Figi w tradycyjnej polskiej kuchni to klasyczny dodatek do wypieków. Suszone, szare i z mnóstwem pestek zwykle stanowiły jeden ze składników bakalii do ciast. Niekoniecznie apetyczne z wyglądu, są cudownie słodkie! Więcej
 
Bakłażan to nadal dość egzotyczne warzywo w polskiej kuchni. Choć dostępne niemal przez cały rok, budzi wiele wątpliwości. Więcej
 
Grzybobranie: Deszczowy koniec lata i stosunkowo wysokie temperatury sprawiły, że w wielu regionach polski grzyby obrodziły wyjątkowo obficie. Więcej
 
 Kasze to modny temat. Powracają do łask i wręcz spektakularnie podbijają na nowo podniebienia smakoszy zdrowej żywności. Więcej
 
Żurawina: Przez niektórych uważana za alternatywę dla słodkości, inni traktują ją wyłącznie w kategoriach dodatku do wielu potraw. Więcej
 
 
Ziemniaki: Ziemniak trafił na europejskie dwory królewskie jako ciekawostka botaniczna, którą hodowano ze względu na urodę kwiatów. Więcej
 
Dynia: Dynia to produkt bardzo sezonowy. Jednak pestkami dyni możemy się cieszyć cały rok. I warto to robić! Ponieważ pestki dyni słyną ze swoich cennych właściwości. Więcej
 
 
Cytrusy: Cytrusy cenione są ze względu na egzotyczny smak, orzeźwiający aromat i zdrowotne właściwości. Więcej